Скандал на извънредната сесия на общинския съвет

Като едно логично продължение на първата тържествена сесия на общинския съвет в Перник, днешната извънредна сесия вече беше белязана от скандали.

Причина за това се оказа внесената от кмета Росица Янакиева докладна записка за допълнително разглеждане относно проекта за енергийна ефективност в няколко пернишки училища и една детска градина.

Проектът е за енергийна ефективност и е финансиран от европейския фонд за регионално развитие, като стойността му е за 1млн.494 хил.лв.  224 хил.лв. от тях са собствено финансиране на общината. За да се разплатят частично ремонтите общината има право да поиска аванс в размер на 35% от общата сума. Срокът е 5 дни, считано от 19-ти октомври 2011 година.

Разглеждането на допълнителната точка в дневния ред обаче беше отхвърлена от десните съветници.

„На практика това означава, че се спират ремонтите в училищата“, коментира Янакиева.

„Съветниците не са запознати с проекта. Той не е обсъждан и в комисиите към ОбС, каквито все още не са сформирани“, каза Милан Миланов от "Патриотично обединение".

Според председателят на общинския съвет Караилиев, решението е трябвало да бъде взето от предишния общински съвет. „Поставеният петдневен  срок е считан от 19.10.2011. Тогава все е имало работещ общински съвет  и временно изпълняващ длъжността кмет“, допълни той.

Съветниците от ляво поискаха точката да бъде гласувана поименно,това обаче също не беше прието. 

На заседанието днес съветниците приеха и състава на 13-членната временна комисия, която в седемдневен срок ще трябва да изработи новия правилник за работа на общинския съвет.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини