Изложба представя творци от XX век в Математическата

Изложба, представяща български творци на XX век, бе подредена във фоайето на Природо-математическа гимназия „Боян Петканчин“ в Хасково. Тя носи името „Алтернативно изкуство“ и обхваща архитектура, абстракционизъм, кино и други.

В изложбата са включени световно известни творци – Христо Явашев (Кристо), Рангел Вълчанов, Георги Божилов – Слона, Димитър Войнов и Жорж Папазов.

Началото на 20 век е белязано с войни, мизерия, революции, но и с навлизането на техническия прогрес. Нравствените и естетически критерии дерайлират. Човечеството и изкуството се разкрепостяват. Тръгва се към социални промени, водени от идеята за един „нов свят“, „видян отвътре“, освободен от предразсъдъците на миналото. Артисти от различни страни откриват нови течения в изкуството.

„Целта на изложбата е да повиши визуалната култура на младите хора“, каза ръководителят на сдружение „Икар“ Антоанета Станчева.

Експозицията е осъществена по проект Младежки информационен консултативен център - Икар, финансиран от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи“.
Изложбата ще остане в гимназията до Нова година. Догодина Станчева възнамерява изложбата да обиколи и други училища в областта.

Анета Кутелова

Антоанета Станчева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини