Прокуратурата не може да спре регистрацията на новите националисти

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред журналисти, че обвинението не може да спре регистрацията на партия, защото това е работа на съда.

Сотир Цацаров обясни, че прокуратурата може само да изрази становище в регистърното производство в Софийски градски съд и ще го направи.

Коментарът му бе по повод призива на над 100 общественици към него да бъде спряна регистрацията на неонацистка партия.

"Националистическа партия на България" беше учредена на 9 ноември от екстремистки групи, които включват местни секции на международната неонацистка мрежа „Кръв и чест”*, ултраси и скинхендс, организирани в паравоенни формирования.

Главният прокурор бе категоричен, че като гражданин също би се подписал върху искането на обществениците, но настоя да стане ясно на обществото, че прокуратурата не може да забрани всичко.

Ако партията бъде регистрирана, прокуратурата ще прецени "дали да изпълнява правомощията си по Конституция и по закон". От обяснението му се разбра, че той има предвид партии, чиито позиции на моменти "са очевидно ксенофобски и националистически”.

В програмата на "Националистическа партия на България" се включва като "първа и неотложна задача прочистването на страната ни от чуждоземната и инородна имигрантска измет, която залива улиците на градовете ни и държи в състояние на страх българското население".
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини