Прокуратурата повдига обвинения на Христо Бисеров

Утре ще бъдат повдигнати обвинения на Христо Бисеров в Столичното следствие, съобщи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. Веднага след това, бившият зам.-председател на парламента и ексдепутат от ДПС ще бъде разпитан.

"Ако към момента на подаване на сигнала Христо Бисеров имаше имунитет, аз щях да го поискам. Ако няма, както е в случая, направо ще се пристъпи към обвинение", коментира Цацаров преди заседанието на ВСС.

Преди дни прокуратура образува досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков, както и за документно престъпление само срещу Бисеров.

Цацаров уточни, че едно от обвиненията срещу Бисеров ще е за невярно деклариране пред Сметната палата, а друго най-вероятно за пране на пари.

По неофициална информация са засечени преводи за общо 315 000 долара и 130 000 евро от негови сметки в Швейцария към сметки на Главинков в македонска банка, а оттам към офшорки.

Задвижен е целият механизъм по международна правна помощ, за получаване на данни чрез съответните власти на две европейски държави за банкови преводи”, допълни той.

По думите на главния прокурор информацията, която е предоставена на ДАНС от чужда служба, не е най-пълната.

"Най-вероятно сметката не е открита към момента на ставане известно на всички тези данни, а след получаване на данните от чуждите власти”, обясни Цацаров.

Главният прокурор подчерта, че макар документите да са непълни, са абсолютно достатъчни, за да се проведе разследване.

Той допълни, че шефът на ДАНС Владимир Писанчев е разпоредил вътрешна проверка за това, че сигналът е бил забавен.

Интересува ме дали някой не е задържал сигнала, какво е правено в ДАНС или в бившето ГДБОП също ме интересува. След проверката ще се прецени дали има данни за укриване на информация”, заяви още Сотир Цацаров.

Самият Писанчев вече каза, че още преди година е имало сигнал срещу Бисеров в ГДБОП и след като сега службата премина към ДАНС, ще се провери дали и защо не е работено по него.

Къде е Бисеров?


Семейството на Христо Бисеров разполага с тайна резиденция в полите на Рила, където той отсядал, пише в. "24 часа". Репортер на вестник "Стандарт" пък е видял експолитика пред дома му в София. 

Ивайло Главинков е собственик на огромна вила в модерния комплекс "Голф клуб Ибър" край Долна баня. Инвеститори в комплекса са социалистът Кирил Недев и бившият седесар Илия Лазаров, който е приятел на Бисеров.

Ден по-рано вестникът писа, че Бисеров е бил в Рим, където живеят съпругата и родният му син, който учи там.

"Стандарт" пък пише, че засекли Бисеров във вторник следобед да излиза от дома си на столичната улица "Омуртаг". Служител на куриерска фирма се опитал да му връчи пратка, но Бисеров му избягал с джип "Дайхацу". Куриерът отрекъл да носи съдебна призовка.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини