Учени откриха универсалната дума

Холандски учени направиха откритието, че междуметието "а?", в смисъл молба да бъде повторена не(до)разбрана фраза, е универсална дума, която се е появила в различните езици. Изследването е публикувано в сп. PLoS One.

Били анализирани езици от различни семейства - италиански, испански, китайски, исландски, лаоски, нидерландски, ча-палаа (Еквадор), Мурин-пата (Австралия) и сиву (Гана).

Лингвистите анализирали записи на ежедневни разговори и отделили случаите на употреба на междуметието, когато се изразява желание да се повтори казанато. "А?" се употребява и в друг смисъл в много езици.

След това трима незвисими лингвисти правели фонетичен анализ "на сляпо" - без да знаят на кой език е записът. След това записите били подложени и на компютърен анализ.

Така лингвистите достигнали до заключението, че "а?" е дума, а не биологически звук. Междуметието влиза в  лингвистичната система и се променя само произношението. Фонетично е много подобно в различните езици. Междуметието не е вродено и децата се научват д го ползват првилно едва към петатата си година. И накрая, "а?" на винаги може да бъде заменено с нещо друго като "какво?", например, затова има голямо значение за говоримия език.

Всичко това кара лингвистите да твърдят, че "а?" е станало универсална дума в резултат на конвергентна еволюция (по различни пътища нещата стават сходни, заради сходната им функция).

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини