Нямаме пари, не можем да дадем повече сега, казва управителят на НЗОК

Не можем да разпределим пари, които просто ги няма. Това заяви в сутрешния блок на bTV д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК.

Тодорова обеща всички допълнителни пари, които влязат в НЗОК до края на годината, да отидат за разплащане. Неспособността да осигурят тези 20% за болниците тя обясни и с „несвойствените дейности”, вкарани в касата, като националната програма за рак на шийката на матката и интензивните грижи, които би трябвало да се финансират от държавата, добави тя. След разговори, включително и с премиера Пламен Орешарски, обаче станало ясно, че за момента тя не може да поеме това си задължение по закон.

Ако беше възможно, държавата сега щеше да покрие тези 20% чрез актуализация на бюджета на касата. Това обаче не може да се случи, защото се минава 2% бариера за дефицит и никой няма да ни го позволи”, каза Тодорова.

Откакто стана ясно, че за периода септември-ноември тази година Касата ще покрие само 80% от направените задължения на болниците, обстановката в здравния сектор е буквално революционна. Директорът на „Пирогов” д-р Стоян Миланов обвини НЗОК и в опит за рекет, след като им било разпоредено да подправят фактури, защото трябва да платят здравни вноски и данъци. Отделно "Пирогов" дължи 10 млн. лева на доставичици точно заради бавенето на парите от Касата. Миланов обяви, че липсата на тези пари ще вкарат болницата в тежки задължения, а за първи път служителите й не са получили заплатите си навреме. Тодорова обаче каза, че това е „недоразумение”, което вече е поправено.

Като друг проблем Тодорова изтъкна задълженията на болниците, които според ресорния министър Таня Андреева са 350 милиона лева дори и при изплащане на 100% на касата за момента и други институции трябва да отговорят защо.

Преразходът на болниците е друга слаба точка в общата картина, по която предстои анализ до края на годината. В бюджета са записани и три мерки, които да противодействат на течовете в системата – преразглеждане на лекарствената политика, контрол на касата, преразглеждане на основните пакети.

Според Тодорова е много висок и броят на хоспитализациите, които са около 1 милион и 900 хиляди за годината. „Притеснявам се, че толкова болни влизат в болници. Не е нормално да влизат в най-високото ниво, което е и най-скъпо. Голяма част са с хронични заболявания, което значи, че или извънболничната помощ не е достатъчно ефективна, или болниците привличат пациентите, за да съществуват”, каза тя и допълни, че БЛС ще преразгледат алгоритмите на клиничните пътеки.

 
Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини