Норвежкият кабинет подаде оставка

Ерна Солберг формира коалиция на малцинството с антиимигрантската популистка Партия на прогреса

Норвежкият премиер Йенс Столтенберг подаде оставката на кабинета си, след като неговата лявоцентристка коалиция загуби изборите от десните партии миналият месец, съобщава „Франс прес".

Предложих оставката на правителството", каза Столтенберг пред журналисти след кратка среща на кабинета с крал Харалд V.

Столтенберг заяви след загубата на 9 септември, че ще подаде оставка, след като подготви бюджета за 2014 година, който беше разкрит днес.

Консервативният лидер Ерна Солберг, която ще формира коалиция на малцинството с антиимигрантската популистка Партия на прогреса, се очаква да положи клетва като новия премиер на страната в сряда.

В Норвегия, където е норма съставянето на кабинет на малцинството, консерваторите и популистите спечелиха 77 от 169 парламентарни места, но също могат да включат и подкрепата на 19 депутатски места от съюзниците от дясноцентристките партии.

Партията на прогреса ще участва в управлението на страната за първи път от създаването си преди 40 години.

Столтенберг, който управлява от 2005 година, получи широка подкрепа за икономическата политика на страната и заради намиране на правилните думи по време на клането, извършено от Брайвик през 2011 година. Но Столтенберг вече управлява твърде дълго по стандартите на Норвегия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини