Нацистки престъпник почина на 100, отказват да го погребат

Кметът на Рим, шефът на полицията и дясната ръка на папата в столицата единодушно отказаха да разрешат църковно погребение на нацисткия престъпник Ерих Прибке, където той е замесен в едно от най-големите кланета по време на нацистката окупация на Италия в края на Втората световна война, съобщава АП.

Прибке, който прекара 50 години в бягство преди да бъде екстрадиран в Италия от Аржентина, почина на 100 години в петък. Той излежаваше доживотната си присъда под домашен арест в дома на адвоката си Паоло Джиачини.

Припомняме, външното министерство на Аржентина вече отказа да даде разрешение за вкарване в страната на тялото на починалия нацистки престъпник.

Той беше осъден на доживотен затвор през 1998 година за ролята си в клането на 335 италианци по времето на Втората световна война. Въпреки че е признал ролята си в него, той никога не е изразил съжаление или угризения за действията си.

Прибке е бил екстрадиран в Италия през 1994 година, след като се е укривал в продължение на близо половин век в Аржентина, където работил като учител.

Освен че живял под домашен арест в центъра на Рим, военнопрестъпникът свободно се разхождал из парковете, пазарувал и дори излизал на вечеря с приятели. Според адвоката му, той оставил и предсмъртно видеопослание.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини