Погроми в Москва заради кавказец, убил младеж

Тълпа от стотици разярени московчани нахлу в овощната база в столичния район Бирюлево, независимо от изпратените спецове от ОМОН за справяне с безпорядъка, съобщи ИТАР-ТАСС .

Близо два часа по-късно стана известно, че около 400 души са задържани при безредици край Бирюлевo. Най-малко 5 служители от ОМОН са били ранени при потушаването на безредиците.

Служители на руската полиция са засили мерките за сигурност на Манежния площад в центъра на Москва. Интерфакс пише, че на площада се поставят метални заграждения, а около тях дежурят полицаи.

Влизането на площада е забранено. В околните улични също има полицейски автомобили.

По-рано днес жителите на квартала излязоха на митинг да почетат паметта на убития преди три дни жител на Бирюлево. 25-годишният Егор Щербаков бе прободен в сърцето от неизвестен мъж, когато на 10 октомври вечерта се прибирал с приятелката си.

По непотвърдени информации нападателят е бил с кавказки черти. Това предизвика и огромното недоволство и агресия на московчаните от района, като на днешната демонстрация, прераснала в погром, са се виждали множество националистически лозунги.

Нахлуването в овощната база е заради съмненията, че убиецът се укрива именно там.

Районът е блокиран напълно, по разпореждане на вътрешния министър в Москва е обявен план „Вулкан", като целият личен полицейски състав е вдигнат по тревога и сериозни сили на реда се концентрират в Бирюлево. Планът е бил отменен малко след полунощ.

Преди нахлуването в овощната база голяма група младежи са проникнали в търговския център „Бирюза", като са нанесли сериозни материални щети.

Московският кмет Собянин разпореди щателно разследване на убийството на младежа. Жителите на Бирюлево вече предложиха на полицията да създадат инициативна група и народни дружини за съвместна борба с нелегалните имигранти, както и за разследване убийството на Щербаков.

Обявена е награда от около 1 млн. рубли (25 000 евро) за информация, която може да доведе до залавянето на убиеца.

Според Интерфакс служителите на реда работят по версията, че убиецът е работил в дюнерджийница.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини