Античният град Рациария край Видин на път да стане археологически резерват

Античният град Рациария е обявен за археологически паметник на културата от национално значение още през 1965 година, през 1994 година са определени границите на територията на недвижимата културна ценност, на охранителната й зона и на зоната под наблюдение, както и съответните режими за ползване на територията, а през 2001 година към нея е добавен и некрополът в местността Бабуя. Преди четвърт век теренът е бил защитен с оградна мрежа, от която сега няма и следа. Запазена е западната крепостна стена на античния град и обектът има перспектива да се превърне в археологически резерват, заяви главен асистент д-р Здравко Димитров, който е и научен ръководител на възстановените разкопки за проучване на Улпия Рациария.

"Междуведомствена комисия към МК, която да бъде за определяне на нови граници и статут на охрана на обекта и за превръщането му в археологически резерват, което е абсолютно задължително. Единственото, което изчакваме, е тази комисия да бъде съставена от МК", заяви той.

Като научен ръководител на възстановените разкопки Здравко Николов отчита, че това е първият реален държавен ангажимент от 1989 година и се надява на дългосрочно финансиране на проучването, за да може обектът да се социализира и да се превърне в туристически център.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини