Десетки хиляди в подписка срещу пушенето, вече се готви протест

Стъпката за либерализация на режима за тютюнопушене, която се провежда в момента, е нелогична, но по всичко личи, че тя е само върхът на айсберга. Има и други неща, освен забраната за тютюнопушенето, които ще бъдат разгледани в парламента, и те имат отношение към тютюнопроизводителите, техните данъци. Това каза д-р Гергана Гешанова от коалиция „България без дим”, във връзка с внесения законопроект от партия „Атака” за либерализирането на режима за тютюнопушене, предаде Фокус.

По думите на д-р Гешанова, като че ли всичко се стреми да облекчи производството и търговията с тютюневи изделия. „Ще изчакаме дали наистина БСП ще се подхлъзне по тази наклонена плоскост и ще предприеме нов проектозакон в Народното събрание. Защото ако остане само този на „Атака”, аз предполагам, че това предизвикателство може да бъде преодоляно от депутатите в парламента. Но ще видим каква ще бъде реакцията на БСП. Хората вече питат кога ще бъде протестът”, посочи д-р Гешанова.

„За кратко време 70 хил. души подписаха петиция да не се връща тютюнопушенето в заведенията. Всичко, което се прави, е в разрив с посоката на развитие на Европейския съюз и целия свят. Ако това е начинът, по който искаме да помогнем на дребния и среден бизнес, определено правим грешка. Това не е начинът. Трябва да се намери такъв, който не е в ущърб на населението. Освен това България е доказала, че ние не можем да спазваме частични закони, ние сме недобросъвестни хора. Няма да направим тези заграждения пълноценни. Ще накараме хората да минават през залите за пушене, за да стигнат до залата за непушачи. Освен това съм сигурна, че ако бъде приета тази либерализация, всички заведения, включително и детското заведение, ще стане за пушене. Такава е психиката ни. Нека да печелим веднага, а не осъзнаваме, че загубите не са само от тютюнопушенето, загубите са от много неща и най-вече от това, че хората са бедни”, обясни д-р Гергана Гешанова.

Връщането на тютюнопушенето в обществени места и премахване на пречките пред пушенето, ще бъде най-позорното решение, което можем да си представим да вземе един парламент. Това пък каза Васил Василев, основател на Съюза на работодателите. „То ще бъде само доказателство, че държавата ни деградира и управниците мъдро направляват този процес. След като във всички цивилизовани страни, без изключение – в ЕС, в САЩ, в Канада – влизат в сила нови и нови мерки за ограничаване на пушенето и опазване на общественото здраве, след като е ясно, че колкото е по-изостанала една нация и едно общество, толкова повече хора пушат, нашите депутати предлагат да освободим пушенето”, добави Василев.

„Наричат го либерализация на закона. Това е някакъв абсурд. Говорят, че това щяло да освободи бизнеса. Аз мога да им дам много повече възможности за действително развитие на бизнеса, за които те не могат или не искат да мислят”, каза Васил Василев.

„Така, както говорят и правят, утре някой ще им плати и ще либерализират и наркотиците. Крачката е съвсем малка. Тогава ще се отвори огромен бизнес – наркоманите от цяла Европа ще идват да се друсат свободно в България. После могат да разрешат и педофилията. Бизнесът ще разцъфти. Може ли с нещо, което е доказано, че вреди толкова силно на общественото здраве, на бъдещето на нацията, да се гледа като на бизнес, от който ще спечелят цигарените фабрики и ще се отвори много работа на онколозите? Това не е държавническо мислене”, посочи Василев. По думите му то е характерно за мислене в изостанали и деградиращи общества. „Страшно е, че ние започваме да се връщаме назад и отстъпваме от завоювани вече позиции”, подчерта той.

Вчера еврокомисарят по здравеопазване Тонио Борг заяви в Брюксел, че законите, ограничаващи пушенето, и създаващи места без тютюнев дим, са по-популярни.

Въпросът за регулирането на средата за пушене е от компетенцията на националните правителства в Европейския съюз и Европейската комисия не може да се намесва, обясни той. "В миналото сме изразявали одобрение за различни мерки в тази област. Естествено, ЕК поощрява не твърде либералните, а стриктните закони за тютюнопушенето. Във всички страни - членки има закони за средата без тютюнев дим. Политиците трябва да знаят, че тези закони са популярни. Гражданите одобряват законите за среда без тютюнев дим. А когато една мярка е популярна, тогава естествено политиците я прокарват", посочи еврокомисарят Тонио Борг.

"Пасивното пушене също е проблем. Има страни, в които пушенето е забранено дори на някои открити места като детски площадки, например, или пък в кола, в която има деца. Така че тенденцията е не да бъдем по-либерални, а по-стриктни в тази област, за да защитим хората, които не искат да пушат", обясни еврокомисарят по здравеопазването.

"В момента сме се концентрирали върху директивата за тютюна. Предлагаме две неща, които се надявам да бъдат одобрени. По-голямата част от националните правителства одобряват директивата. Тя предлага първо, тютюнът да изглежда като тютюн, а не като парфюм или бонбони. И второ, характерният вкус на тютюна да бъде запазен. Така, включването на допълнителни вкусови съставки, ще бъде забранено. Повтарям – не всички вкусове, тъй като знам, че в България някои хора казват, че към тютюна, няма да може да се добавя захар. Не това е целта. Нашата цел ще бъде - да забраним характерните вкусове, като мента и ванилия, тъй като нашето проучване показва, че те имат ефект на привличане", каза еврокомисар Тонио Борг.

"В директивата правим нещо, което ще бъде задължително. Например, илюстрованите предупреждения ще станат задължителни. Въпреки че все още има дискусии по въпроса, предлагаме голяма част от двете страни на кутиите за цигари да бъде покрита с предупреждения под формата на текст и образи. Това няма да бъде препоръчителен, а задължителен закон – страните ще трябва да го прилагат. Разбира се, ще дадем дълъг преходен период – между 18 месеца и 3 години, в някои случаи. Така, никой няма да бъде изненадан от директивата, а тя ще ни помогне да постигнем целта си да намалил броя на пушачите с 2% за 5 години. Това означава 2,4 милиона пушачи по-малко. Разбира се, ако постигнем по-добър процент, ще бъде още по-добре", каза еврокомисар Тонио Борг.

Европейската комисия обяви преди дни, че не одобрява намеренията на българското правителство да либерализира забраната за тютюнопушене на закрити обществени места.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини