Anonymous: NSA събира пръстови отпечатъци чрез iPhone 5S

Представители на най-известната хакерска група Anonymous публикуваха видеоклип, в който те твърдят, че Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) има достъп до отпечатъците, запаметени от потребителите в техните смартфони iPhone 5S, оборудвани със сензора за пръстови отпечатъци Touch ID.

В светлината на появилата се по-рано информация, че Apple е била една от компаниите, съдействала на NSA за следенето на потребители, някои експерти също споделят мнението, че няма никаква гаранция, че отпечатъците от пръсти в iPhone 5S няма да се озоват в базите данни на американските специални служби или в единен сървър, достъпен за всички разузнавателни ведомства.

Apple на свой ред нееднократно вече заявява, че биометричната информация за собствениците на iPhone 5S се криптира и съхранява в самия смартфон във вид на уникален цифров подпис. Тези данни се използват за отключване на телефона и потвърждаване на покупки в App Store или iTunes. Според Apple, нито самата компания, нито външни лица могат да получат достъп до образеца от самия отпечатък.

Междувременно германски хакери успяха да заблудят скенера за отпечатъци в iPhone 5S. Както обясняват те самите на своята страница, за целта е било необходимо да направят снимка на отпечатък на собственика на iPhone, оставен върху стъклена повърхност. По-нататъшните манипулации с телефона хакерите са записали на видеоклип, качен в YouTube. Предварително подготвеният фалшив отпечатък позволява отключване на устройството от злоумишленици в удобен за осъществяване на достъп до него момент.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини