Бързите заеми - с такси убийци. Преглед на печата

24 часа: Протестът стана партиен

Симпатизанти на ГЕРБ, БСП и ДПС от цялата страна окупираха центъра на София в първия работен ден на парламента след лятната ваканция.

Около обяд партийните агитки, които протестираха срещу правителството на Пламен Орешарски, и групите на контрапротеста в негова защита бяха в пъти повече от гражданите, които повече от 80 дни обикалят улиците с призиви за оставка на кабинета.

84-ият ден на протеста и акцията "Голямото посрещане" започна както обикновено към 8,30 - с дълги опашки за традиционното сутрешно кафе и викове "Червени боклуци", "Вървете си" и "Избори". Към 9 ч около НС вече имаше 1000 души. Те поставиха картонен макет на розов автобус с надпис "Тур за овации". Постлаха и червен килим, по който премиерът Пламен Орешарски да влезе вътре и да подаде оставката си.

По същото време автобуси от цялата страна с табелки "Случаен превоз" превзеха столичните булеварди.

24 часа: Банкери окрали 250 000 лв. от сметките на клиентите си, банката поема щетите

Бившият шеф на врачанския клон на МКБ Юнион банк Нино Нинов и двама служители в касата присвоили около 250 хиляди лв. чрез финансови далавери. След вътрешно разследване на одитори от софийската централа на банката тримата са уволнени, а ужилените клиенти са били възмездени.

Според разследването на икономическата полиция във Враца нелоялните банкери сключвали с клиенти договори за кредити с определена от тях лихва, но пред банката представяли документи с по ниска лихва. Разликата от вноските по заемите пък прибирали за себе си. След жалби на клиенти било установено, че Нинов и компания бъркали в сметките и на вложители на банката, като давали от тях краткосрочни месечни заеми на местни заложни къщи с висока лихва.

Труд: "Хемус" може да се прави с пари от бюджета

Магистрала "Хемус" може да се изгради и с пари от бюджета или чрез заем. Тези идеи разви по Нова тв регионалният министър Десислава Терзиева, след като преди няколко дни заяви, че пари за аутобана в европейските програми няма и ще трябва да се дава на концесия. Последното обаче означава концесионерът да въведе такса за преминаване.

"Дори да се появи частен инвеститорски интерес за магистрала "Хемус", е въпрос на договорка с фирмата дали да събира такси или - не", обясни вчера министър Терзиева. Тя повтори, че правителството няма да допусне различия в ползването на пътищата, т.е. за някои магистрали като "Тракия" например да не се плаща, а за други да има такси.

Решение как да се финансира доизграждането на "Хемус" според министър Терзиева ще се вземе след 2-3 месеца, когато ще е готово предпроектното проучване за аутобана и ще са ясни прогнозите за трафика по нея.

Труд: Бързите заеми - с такси убийци

Рекордни неустойки за просрочие на бързи кредити предлагат част от фирмите на пазара у нас, установи проверка на "Труд".

Най-големи са санкциите за забава на вноска по онлайн кредитите до 399 лв. Те не са обхванати от Закона за защита на потребителите, според който просрочията по потребителските заеми над 400 лв. се санкционират с основния лихвен процент на БНБ (0,02%) плюс 10% за година.

Независимо от размера на заема Nazaem.bg например събира такса от 30 лв. за първия ден просрочие. Към сумата се добавят 60 лв., ако забавата е над 3 дни, плюс още 90 лв., ако е над 15 дни, плюс 300 лв., за над 120 дни. Така неустойката може да достигне 480 лв. дори за заем в размер на 70 лв. например.

Стандарт: 5 казарми стават бежански лагери

Спешен оглед на всички бивши казарми в областите Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали ще определи кои от терените стават за бежански лагери. И поне 5 поделения по южната ни граница ще станат хуманитарни центрове заради увеличаващите се бежанци в България, научи "Стандарт". Източници от МВР и МО потвърдиха, че бившият сапьорен батальон в елховското село Бояново е вероятно място за нов лагер в България. "Експерти са идвали да оглеждат бившите поделения. Доколкото знам, ще се спрат на батальона, чиято сграда бе най-късно построена и е сравнително нова в сравнение с останалите", каза пред "Стандарт" Кръстьо Драганов, кмет на село Бояново. Военният министър Ангел Найденов заяви в интервю за "Стандарт", че в рамките на 5 дни ще стане ясно кои казармени сгради са подходящи за превръщането им в центрове за бежанци.

Стандарт: Първият звънец гълта 350 лв.

Средно по 354 лева на дете планират да похарчат родителите за първия учебен. Това показва проучване на Visa сред жителите на десетте най-големи града в България. Най-щедри са софиянци. Те ще дадат 434 лв., което е с 80 лв. повече от другите родители в страната. Следват бургазлии - с около 413 лв., пловдивчани - с 345 лв., и варненци - с около 320 лв. Проучването е показало, че все по-често родителите избират да пазаруват онлайн, като най-популярните стоки при покупки в интернет са обувките (52%), дрехите (50%) и раницата (47%). Разходите за учениците нарастват с възрастта на детето. Планираните покупки за ученици между 9-и и 12-и клас са с около 24% по-високи от средните, или 440 лв. Родителите на първолаци пък възнамерявали да ги стегнат за първия звънец с около 380 лв. Най-скромни се очертавали  майките и татковците на ученици от 3-и до 6-и клас, които щели да отделят 337 лв. средно.

Сега: ГЕРБ и десницата похитиха протеста на гражданите

Пряката намеса на ГЕРБ и десните партии от Реформаторския блок в протестната акция по случай завръщането на депутатите от ваканцията компрометира протестите срещу кабинета и отблъсна голяма част от хората, които повече от 80 дни демонстрират и упорито се разграничават от всякакви партийни колаборации. Въпреки многобройните автобуси от провинцията протестът вчера сутринта се оказа по-рехав от този в средата на август, когато се гледаше ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета. По-малобройни се оказаха и контрапротестиращите, подкрепящи БСП и ДПС. Предварително инструктирани провокатори се опитаха да разкъсат огражденията и да нахлуят в парламента, но акцията им не сполучи. И докато в пленарната зала страстите се нажежиха до червено, до преки сблъсъци между протестиращите "про" и "контра" отвън не се стигна.

Дума: ГЕРБ погълна протеста

Бившите управляващи от ГЕРБ напълно погълнаха антиправителствените протести вчера и за първи път официално показаха, че те са в основата на тяхната организация. След почти месец закани за "голямото посрещане" на депутатите основната част от масовката пред парламента се състоеше от активисти на ГЕРБ, докарани с автобуси от цялата страна. Бойко Борисов, Цветан Цветанов и депутатите от ГЕРБ дори направиха специална разходка из протестиращите. Посрещна ги вълна от приветствени викове, която почти заглуши малкото опити бившият премиер да бъде освиркван.

В първата си парламентарна изява след ваканцията лидерът на ГЕРБ поиска незабавната оставка на кабинета и дори обвини Сергей Станишев в диктатура.

Ще търсим съгласие, но няма да се поддадем на рекет и ултиматуми и ще бъдем взискателни към ангажиментите на правителството, които смятаме за важни, заяви от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев в изявление по повод новия политически сезон от парламентарната трибуна. Няма връщане назад, защото изборът е направен в интерес на обществото от мнозинството, декларира той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини