Кметът на София: Правят се опити за провокации (протестът до 12 ч.)

Сн.: http://noresharski.com

12:12
Кметът на София: Правят се опити за провокации
Вижда се, че се правят опити за провокации и ескалация на напрежението. Искам да призова гражданите, които вече няколко месеца протестираха мирно, да се разграничават от всякакви опити за провокации и насилие. Както и досега, нека да се отдръпват от хора, които провокират. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Тя допълни, че най-важното е да няма пострадали хора. "Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев на няколко пъти обяви, че в МВР е имало сигнали за провокации, и аз се надявам, че полицията взима всички необходими мерки, за дасе защитят здравето и сигурността на гражданите", допълни Фандъкова. 

11:28
ГЕРБ призова протестът да остане мирен
Много е важно да запазим устоите на демокрацията. Да не се стига до насилие. Това заяви депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева. Тя призова гражданите да дават израз на своята воля, но с позволените от закона средства и протестът да остане мирен.
Изявлението на Цачева бе направено, след като част от протестиращите разкъсаха металните заграждения около служебния вход на парламента. До сблъсъци с полицията обаче не се стигна. 

11:21
Цветан Цветанов отиде при протестиращите
Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отиде при протестиращите пред Народното събрание.
Докато той се ръкуваше с част от хората, други викаха "Елате при нас!" и "Избори".
Цветан Цветанов се опита да успокои хората, за да няма сблъсъци с полицията, след като преди малко част от металните заграждения край служебния вход на парламента бяха разкъсани.
"Това, което наблюдаваме днес е недопустимо в една демократична държава. Трябва да се отиде към предсрочни избори и всички български граждани да гласуват по съвест", заяви пред журналистиЦветанов.
По думите му единственото решение е подаване на оставка от кабинета. "Тогава обстановката ще се нормализира", категоричен бе зам.-председателят на ГЕРБ. 

11:14
Напрежението край служебния вход на НС спадна
Успокоява се обстановката около служебния вход на Народното събрание, въпреки че малка част от протестиращите се опитват да премахнат огражденията, които са останали, с помощта на верига, предаде Фокус. Полицията обаче не им позволява да отстранят металните заграждения. Има тежковъоръжени полицаи, които към момента са част от кордоните, които охраняват.

 
10:45
Протестиращите махнаха част от металните заграждения пред НС
Протестиращите пред Народното събрание успяха да махнат няколко от загражденията и се опитват да пробият и полицейския кордон. Засилва се полицейското присъствие на мястото на напрежението, там има и тежковъоръжени полицаи. Полицаи с палки и щитове се разполагат като нов кордон пред протестиращите, които се опитват да влязат в зоната за сигурност. Опитите за премахване на загражденията и пробиването на кордона продължават постоянно. 

10:34
Протестиращи се опитват да пробият кордона пред НС
Група протестиращи се опитват да пробият кордона от полицаи, който е пред служебния вход на Народното събрание откъм градинката до Софийския университет. Полицаите не им позволяват, като кордонът е много плътен и все още успяват да окажат съпротива на протестиращите. Хората, които са най-отпред, предпазват всички останали участници в протеста да се включат и да им помогнат. 

10:26
Протестиращи блокираха кръстовището на СУ
Група протестиращи срещу правителството блокираха кръстовището пред Ректората, предаде Фокус. Движението по бул. Васил Левски и бул. Цар Освободител е спряно. Служители на СДВР се опитват да убедят протестиращите да пуснат тролей с пътници, защото тролеят вече е навлязъл в кръстовището, но протестиращите отказват. Затова те помогнат на тролея да се върне назад и да се изтегли от кръстовището. Няколко тролея остават блокирани на кръстовището. Протестиращите скандират Оставка и са издигнали плакати с искания за оставка и развяват български знамена. 

10:16
Станишев: Ставаме свидетели на профанизация на обществото
С активното съдействие на опозицията през последните месеци станахме свидетели на пореден епизод на профанизация на обществения живот. Това каза лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев в изказване в пленарна зала в началото на есенната сесия на парламента, предаде Фокус. Според Станишев общественият живот все повече прилича на сблъсък между футболни агитки и акцент не е съдържанието, а кой колко хора може да събере, с колко вувузели. 

10:09
Борисов към БСП: Айде давайте си оставката и всичко да тръгне добре
"Айде давайте си оставка и всичко да тръгне добре в държавата". Това каза в пленарна зала лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в изказване си от името на парламентарната група.
Той се обърна към депутатите от Атака с думите: "С цялото си уважение към вас, вашата партия и вашите симпатизанти - не е естествена тази коалиция. Затова се бушуват хората, затова не я харесват".
"Когато бях кмет на София, бяхте на власт. Подценихте ме тогава. Сега ме подценете пак и ще видите какво ще ви се случи, каза Борисов.
Той призова отново за оставка на правителството.
"Дайте оставка, да се направят избори, хората да си дадат гласа. Нали сте първа сила ще победите и пак ще управлявате. Тогава ще стоим там тихичко и ще си мълчим, нали сте първи, завърши Борисов.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини