Скандали в парламента

Със скандали започна и новият политически сезон в парламента. "Айде, давайте си оставка и всичко да тръгне добре в държавата", призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов управляващите. Получен бе сигнал за бомба, но депутатите не прекратиха заседанието.

Отвън протестиращи посрещнаха депутатите и блокираха района около Народното събрание. Стигна се до напрежение и пробив в загражденията.

Борисов отново заяви от парламентарната трибуна, че социалистите не са спечелили изборите и не са първа сила и коментира, че ще вкарат държавата в такава криза, от която няма да могат да я извадят.

"Вашите европейски партньори са разтревожени от това, което правите, скандализирате посланици. Дайте оставка, да се направят едни избори, да се успокоят хората - нали сте първа политическа сила, ще победите и пак ще управлявате, а тогава ще стоим тихичко и ще си мълчим - нали сте първи", допълни той.

По-рано Борисов сравни лидера на БСП Сергей Станишев с диктатор.

От трибуната лидерът на ГЕРБ припомни за безумните назначения - калинки и подчерта, че управляващата коалиция не е естествена, затова се бунтуват и хората.
Той разбирал гордостта на Волен Сидеров, че е свалил ГЕРБ, но попита как "Атака" ще убеди своите симпатизанти, че не крепи БСП и ДПС. 

Борисов припомни, че са спечелили изборите след управлението на Тройната коалиция.

"Подценихте ни тогава, сега ни подценявайте пак и ще ви се случи същото",
закани се той.

След изявлението му Йордан Цонев от ДПС репликира, че управлението на ГЕРБ не е било белязано от никакъв морал. Освен това в основния закон не било записано, че първата политическа сила съставя кабинет и управлява и му заяви, че никой не ги желае в управлението - нито обществото, нито останалите партии.

Сигнал за бомба

Междувременно председателят на парламента Михаил Миков заяви, че на тел. 112 е постъпил сигнал за бомба в Народното събрание, но никой от депутатите не предложи да бъде прекратено заседанието. Сигналът е подаден към 9,40 ч. от мъжки глас.

Цветомир Михов от ГЕРБ обаче поиска службите за сигурност да проверят Сидеров заради сигнала, защото не било сигурно дали не е въоръжен.

„Айде, г-н Михов, мерси!”
, отряза го Миков и му взе думата.

БСП

Сергей Станишев заяви от трибуната, че с активното съдействие на опозицията през последните месеци имало пореден епизод на профанизация на обществения живот. Той все повече приличал на сблъсък между футболни агитки и акцент не бил съдържанието, а кой колко хора може да събере, с колко вувузели.

Соцлидерът репликира Борисов, че очаквал смислено, държавническо отношение по проблемите от него, а изказването му звучало по-скоро като реплика, а не като на лидер на сила, която 4 г. управлявала.

„Заставайки зад правителството на Орешарски, Коалиция за България се ангажираме за промяна на статуквото. Тази промяна предизвика ожесточена съпротива. Ще търсим съгласние, но няма да се поддадем на рекет и ултиматуми и ще бъдем взискателни към ангажиментите на правителството, които смятаме за важни”, заяви Станишев.

Имало немалко разделение в общестовото - хора, които протестират искрено, и политически мотивирани - симпатизанти на десницата и на ГЕРБ.

Станишев обвини, че позорната система на управлението на ГЕРБ била чрез рекет, страх, прикриване на безобразия, удряне на опоненти, разделяне на свои и чужди.

"Тази отрова беше инжектирана във всички институции и в обществото. Държавата все още е сраснала с партия, която приватизира цялата държавност и нейната върхушка бе на такава позиция, че тотално да контролира институциите",
подчерта лидерът на БСП.

ДПС

Лидерът на ДПС Лютви Местан обясни, че искането за предсрочни избори не може да е самоцел, нито пък искането за пълен мандат.

За ДПС нямало съмнение, че животът на кабинета "Орешарски" няма да се определя от това кои протестират по-силно, нито от броя или от автобусите, които се стичат към столицата. Животът на кабинета зависел от неговата социална ефективност - "от замяната на квазипазара с конкурентноспособен пазар, в който бизнесът оцелява заради собствената си креативност".

Тежка заблуда е да си мислите, че конфликтът е между протестиращите и кабинета "Орешарски", посочи Местан. Според него конфликтът е между протестиращите и политическата система.

"Атака"

Волен Сидеров заяви на свой ред, че нито протестите са на ниво, нито парламентът. Той очаквал да чуе разбор от Борисов какво става и трябва да се случи.

"Очаквахме от лидерите вместо демонстрация на самочувствие, да покажат загриженост какво трябва да се направи. Виждам лидера на най-голямата ПГ като сърдито момче и казва: "Аз съм най-голямата група, пък не ми давате право да управлявам". Ами така е, това е животът. В опозиция ти също можеше да бъдеш полезен на народа си", добави Сидеров.

По-късно днес премиерът Пламен Орешарски ще отговаря на въпроси на депутати в първия по рода си блиц-контрол в парламента.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини