Учени откриха случайно нов суперматериал

Повече от век учените се мъчат да създадат магнезиев карбонат, който да е свободен от водни молекули. Много от скептиците твърдяха, че това е твърде трудно и практически непостижимо. За тяхно нещастие, това вече е факт. Изследователи от Швеция са представили версия на свръхабсорбиращ магнезиев карбонат, който чупи всички рекорди за повърхностна площ и водопоглъщане. Учените наричат своя материал упсалит (Upsalite), който е форма на магнезиев карбонат – неорганичната сол, която откриваме почти навсякъде в ежедневието си – от тебеширите до различни слабителни.

Упсалитът има изключително голяма повърхност, която може да абсорбира различни течности. „Материалът има повърхностна площ от 800 квадратни метра на грам“, обяснява Мария Стрьом в изявление пред пресата. Както и много други велики изобретения, упсалитът е плод на случайност – след дива петъчна нощ екипът е забравил част от проба в една от машините в лабораторията. На следващата сутрин учените откриват материал, който не са очаквали и виждали досега.

„В понеделник сутринта открихме, че пробата, която сме забравили в реакционната машина се е превърнала в гел. Започнахме да го изсушаваме и внезапно усетихме, че имаме нещо ценно. Последва година на фина настройка на компонентите и допълнителни експерименти“, споделя Йохан де ла Торе, част от екипа, открил новия материал.

Как изглежда упсалитът под микроскоп? Представете си повърхност, съставена от изключително плътни, кухи пори, всяка от които с диаметър около десет нанометра. Новият материал може да се използва, за да предпазва фина електроника от влага, както и за абсорбиране на петролни разливи и опасни химически отпадъци много по-ефективно и безопасно.

Източник: idg.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини