Науката обяснява: Какво ще стане, ако всички пчели умрат?

Пчелите изпълняват ключова роля на нашата планета. Някои дори твърдят, че ако те изчезнат, човечеството неминуемо ще ги последва. На фона на драстичния спад на популацията на пчелите имаме ли повод за притеснения? Какво ще се случи, ако всички печели на Земята умрат?

Казано съвсем просто – ако едно растение създава някакъв цвят, то можете да сте сигурни, че пчелите помагат в процеса на размножаване. Връзката между тях се е развила до съвършенство през вековете. Растенията създават пъстри цветове, които привличат пчелите. Пчелите от своя страна имат тела, наподобяващи велкро. По този начин те пренасят цветния прашец от мъжката част на растението до женската.

Този на пръв поглед простичък механизъм е отговорен директно за продукцията на 70 процента от плодовете, зеленчуците, ядките и семената, които консумираме ежедневно. Казано иначе – това са около 200 млрд. долара приходи от сферата на земеделието. Тази огромна отговорност се постига от големи групи от „комерсиални“ пчели, отглеждани от професионални пчелари с една-единствена цел – да бъдат транспортирани до ферми или овощни градини и да помагат в разнасянето на цветния прашец.

От 2006 г. насам обаче тези трудолюбиви пчелички започват мистериозно да изчезват. Отчетено е, че близо 1/3 от комерсиалните пчели изостават кошерите си. Някои пчелари дори твърдят, че 90 процента от техните пчели просто са си заминали. Отговорност за това (поне в някои колонии) носят вируси, паразити и различни червеи. В момента обаче учените смятат, че клас инсектицид, наречен неоникотиноид, е виновен в най-голяма степен. Този невротоксин се използва за унищожаването на вредители, ядящи реколтата. Той обаче засяга и централната нервна система на пчелите, когато те консумират заразен с него нектар. Щом този нектар бъде отнесен в колониите, всички пчели в тях също могат да бъдат засегнати. Това от своя страна довежда до масово объркване и дезориентация. Не на последно място – трябва да отчетем влиянието и на относително дългите и студени зими, липсата на генетично разнообразие в комерсиалните пчели и не чак толкова разнообразния нектар по полетата.

Ако тази тенденция продължава, цели хранителни вериги може да бъдат застрашени от изчезване. Да вземем за пример бадемите. Черупките на тези ядки се използват за храна на добитък и пилета. По-малко пчели означава по-малко бадеми и съответно – по-малко  фермерски животни, сирене, мляко, яйца и месо. Да не говорим, че бадемите се използват и производството на зърнени закуски, хлебни изделия и много други хранителни продукти. Млекодайните животни също ще бъдат засегнати сериозно вследствие на изчезването на люцерната.

Обичате кафе рано сутрин? Имайки предвид, че пчелите опрашват Coffea arabica, чийто семена човечеството отглежда за производство на кафе, можете спокойно да отпишете и него. Без пчели диетата ни ще се състои основно от царевица, жито и ориз, тъй като това са растения, които се опрашват благодарение на вятъра.

Как стоят нещата с дрехите ни? Памукът съставлява около 35 процента от тъканите по света. Съответно – забравете за хубавите си сини дънки, качествените матраци, хавлиените кърпи и висококачествените хартиени продукти.

Казано иначе – без пчелите ще живеем в един съвършено различен свят, съпътстван с изключително утежняване на глобалната икономика. Човечеството едва ли ще изчезне с измирането на всички пчели, но със сигурност няма да му е приятно от този факт.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини