Пожарната реже безсъвестни земеделци от евросубсидии

Недобросъвестни земеделци нанасят щети на колеги и на държавата

Хасковската пожарна служба глоби двама земеделци с до 2000 лв и ги подаде за спиране на европейските субсидии, след като се доказа, че са предизвикали пожар с нанесени сериозни материални щети. Това са собственици на пасища в харманлийско, които започнали да разчистват терените си от треви и храсталаци, но поради невнимание предизвикаха пожар който вилня два дни в района на Лешниково и черна Могила. Пожарът рецидивира и днес, в резултат на което общо 6 пожарни и поне три коли на Държавно горско стопанство бяха ангажирани в гасачески дейности за дни наред. Участваха и над 30 доброволци. Само през последния уикенд, вилняха 7 пожара в земеделски площи, като повечето от тях възникнаха от разчистване на пасища.

„Проблемът е, че рязането на дървета и храсти се извършва от хора, които не спазват елементарни противопожарни изисквания в летния сезон. Свиди им се и да наемат лицензирани за това фирми. В резултат предизвикват инциденти, които ангажират безценни ресурси“ коментираха вбесено от ръководството на областната противопожарна служба. Освен административните наказания, от там са категорични-всеки земеделец, който предизвика пожар или се докаже, че от негов имот е тръгнал пожар, ще бъде подаден до областната земеделска служба за прекратяване на евросубсидиите. Те секват за всеки, който е под ударите на закона за МВР, под чиято отговорност ще бъдат подведени при предизвикване на пожар.

Че само глобите оправят ситуацията си пролича от практиката преди 4 години. Тогава хасково гореше та се късаше, докато пожарна и полиция не започна да глобява всеки който пали стърнище, както и всеки, през чийто запуснат земеделски имот минава огън. Презумпцията е, че обработена нива всъщност е пречка за пожара, а запустелите места, допринасят за неговото разпространени. В региона обаче има много „фермери“ които купуват земя за национални и евросубсидии, но после я зарязват, до периода на следващото кандидатстване за парите.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини