Реанимират „Сърцето на Данко“

„Сърцето на Данко го няма!“, тревожно сигнализираха наши читатели за изчезването на красивия витраж в постамента на Богородица на Младежкия хълм.

От проверката в общината стана ясно, че „Сърцето на Данко“ е свалено за реанимация, а не е демонтирано от недоброжелатели, както имаше предположения.

След обилните валежи през последните дни през него прокапало в параклиса под монумента Богородица. Заради това от общината са започнали спешен ремонт на храма, а Сърцето е свалено за реконструкция. Тепърва ще се търси специалист, който ще реши как то да бъде укрепено, за да няма пропуск на вода през него в християнската обител.

17-метрова пресечена пирамида, на която е "Сърцето на Данко", е постамент на най-високия в света монумент на Мадоната.

През 80-те години на миналия век пирамидата е била проекто-паметник в памет на 5-ма загинали хасковски ремсисти. Пресечената пирамида е построена през 1978 г. 

По вътрешните й стени са изваяни релефи. Отвън с изглед към града под формата на сърце са монтирани 150- милиметрови цветни стъкла, специално докарани от Украйна. Били поръчани и светлинни сигнални лампи SIMENS, които според проекта трябвало да бъдат монтирани в кухината и да създават излюзията за пулсиращо сърце. Наречен "Сърцето на Данко". Поради политически пререкания обаче работата по паметника била спряна преди самото му завършване.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини