Мравките предсказвали земетресения

Европейски учени са направили изненадващото откритие, че мравките предусещат земетресенията. Тяхното поведение рязко се променя преди труса и се връща към обичайния си ритъм един ден след него, пише 24 часа.

Габриеле Берберих от университета на Дуисбург-Есен в Германия представи наблюденията си миналата седмица на годишната среща на Европейския съюз за геонауки във Виена. Тя и нейните колеги са установили, че червените горски мравки предпочитат да градят своите колонии точно по протежение на активните разломи в Германия. Те са изброили 15 мравуняка по разломите - линиите, по които земята силово се разцепва при земетресенията.

Берберих и колегите са използвали видеокамери със специален софтуер, за да наблюдават промените в поведението на мравките денонощно в продължение на 3 г. - от 2009 до 2012-а. Те установили, че поведението им се променя само когато предстои трус с магнитуд над 2. През наблюдавания период имало 10 труса с магнитуд между 2 и 3,2 и редица много по-слаби. Хората също могат да усещат трусове само над 2 по Рихтер.

Според Берберих нормалното поведение на мравките е да събират храна през деня и да почиват през нощта. Но се оказало, че преди земетресение те не се връщат в мравуняка през нощта, а се щурат навън около него. Това странно и ненормално поведение продължава ден след земетресението, каза изследователката на конференцията.
Как могат мравките да познават кога предстои земетресение? Берберих предполага, че те усещат или газови емисии, или слаби промени в земното магнитно поле. Червените горски мравки имат специални клетки, наречени хеморецептори, които могат да чувстват промените в концентрацията на въглероден двуокис. Те имат също и магниторецепторни клетки, улавящи електромагнитните вълни, добавя тя.

Сега екипът на Берберих планира да продължи експериментите в по-сеизмични райони, където трусовете са по-чести и по-мощни. Тяхното изследване е първото, което установява способността на мравките да реагират на предстоящи земетресения. Предишни изследвания са показали друга удивителна способност на мравките - да издържат на висока радиоактивност. Наблюдения по цял свят многократно са показвали чувствителност на някои животни и птици към земни трусове, но никога толкова рано преди самия трус и толкова предсказуемо.

Източник: novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини