Суеверия за Гергьовден

Окичете се със свежи цветя - те предават магическата сила на природата, отключена през този ден

Гергьовден като празник отдавна е забулен в мистерия и суеверия. Така например се счита, че в нощта преди празника съкровищата, заровени в земята, започват да "играят". На всичкото отгоре се смята, че нощта преди празника е подходяща за всякакви догадки и ходене на гледачки. Като цяло, магията придружава празника във всичко...

В древността вярвали, че на този ден може да се отнеме плодородието. Следователно, за да се предпазят хората, поставяли през нощта извън къщите на входа шепа сол (на сутринта тя се слагала в яденето на овцете и колана на жените), и рано сутринта мъжете бързали да заровят в средата на своите ниви червено великденско яйце.

В някои населени места в Западна България в същото време изгаряли сламата, останала от Бъдни вечер. На този ден, дори и не мислят да искат сол или закваска за кисело мляко от съседа - това се смята за лоша поличба.

От особено значение в този ден е утринната роса. Смята се, че ако се освежиш на тази сутрин с майската роса, тогава през цялата година ще бъдеш жив и здрав. А дъждът, който вали на този ден, се цени като златото...

Ето някои от най-разпространените суеверия за празника:

На този ден може да направите магия с конци. Младите жени връзват на трендафила жълт конец, а на ръката - червен. На сутринта конците се разменят три пъти. Вярва се, че чрез трендафила болестите си отиват.

Ако на този ден си вържете на кръста върба или дрян, също и три стръка ръж или ечемик, това ще ви предпази от болки в кръста.

На Гергьовден стомните се пълнят с отвори, обърнати по течението, а не срещу него. По този начин, за да влезе в стомната, водата се обръща обратно и става лява вода. А тя се използва при баене и лекуване на екземи или болни очи.

На днешния ден млади и стари се търкалят в росата за здраве, защото всичко в тази магическа утрин е покрито с блага роса.

На Гергьовден се пие студена вода на гладно, като се вярва, че тя ще прочисти кръвта. Още по - добре е, ако водата се пие от нова стомна.

Днес през целия ден хората се кичат със свежи цветя, които се смята, че предават магическата сила на природата, отключена през този ден.

За да се предпазите от главоболие - жените носят китка от коприва над челата си.

Източник: http://snews.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини