По свобода на словото сме между Гвинея и Мадагаскар. Преглед на печата

Годишнината от Априлското въстание и словото на премиера Марин Райков по повод на честванията са сред темите на петъчните вестници.

„Независимо от междуособиците и калта на политическите интриги, у нас има нещо твърдо, което гарантира, че България ще пребъде". Това заяви в Копривщица служебният премиер Марин Райков, който бе в града по случай 137 години от избухването на Априлското въстание.

„Да си повярваме и потърсим героите, които могат да ни водят достойно", призова в словото си Райков..." - в. „24 часа".

"Всеки, който проповядва това, че историята и политическата свобода се диктуват от волята и поведението на значимите в международната политика, трябва да се върне към усилията на Българския революционен централен комитет", каза още премиерът...

Междувременно в историческата местност Оборище над Панагюрище се провежда всенародно поклонение по повод 137-мата годишнина от Априлското въстание.

Българи от цялата страна се стекоха пред паметника на Априлци, където духовници отслужиха молебен водосвет за здравето и благоденствието на българския народ..." - в. „Труд".

„По случай 137-ата годишнина от Априлското въстание министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков поднесе венци и произнесе тържествено слово на откриването на официалните чествания в Копривщица. В словото си премиерът заяви:

"Много са поводите за гордост в нашата 13-вековна история, не малко са и честванията. В повтарящата се рутина на тържества и юбилеи, често патосът расте, само за да съживи едно утихващо с годите вълнение от събитието, което честваме.

Защо обаче Априлското въстание, започнало във вашия град, е и ще остане повод за вечна и неподправена гордост на българите. Всъщност, то не беше първото, нито в петвековния мрак на робство, нито в цялата ни история. То не беше и най-масовото, то не беше и увенчано с военен триумф и въпреки това, то постави на колене една империя. На изумителните зверства на поробителя българинът противопостави една нова самоличност - самоличността на един европейски народ, които беше разбрал, че думата „свобода" се пише с кръв, че свободата не се получава, а се взима, защото Левски, с гениално прозрение беше казал: „Който ни освободи, той ще ни пороби!".

Десетилетия по-късно, вдъхновени от същата решимост, с която бе написана априлската епопея, българите от Македония ще възкликнат: „Тирани, чудо ще направим! Ний чуждо иго не търпим, в своята кръв ще ви удавим и пак ще се освободим"!

Всеки, които проповядва, че историческата и политическата съдба на България се диктуват само и изключително от волята и поведението на великите сили, от волята на големите, на значимите в международната политика, трябва да се върне към неуморните и саможертвени усилия на апостолите от Българския революционен централен комитет. Трябва да си припомни смелостта на българина да излезе с черешови топчета срещу оръдията на турската редовна армия. За разлика на съседните нам държави, национално-освободителното движение в България не се заражда с помощта и съдействието на която и да било от тези велики сили..." - в. „Сега".

Всекидневниците цитират и острата реакция на президента Росен Плевнелиев по повод на изявление на посланика ни в ЕС за Македония.

„Президентът Росен Плевнелиев реагира остро на изказване на българския посланик в ЕС Димитър Цанчев за произхода на македонската нация, съобщи Македонската информационна агенция МИА. По думите на Цанчев македонците са нова нация, създадена след 1941 г. Освен това той обвинява Македония и за провокации към България.

„Не сте чули такова нещо от мен", категоричен бе Плевнелиев в изявлението си на работно посещение в Съединените щати.

Държавният глава все пак отправи редица критики към Република Македония, като се разграничи от българското влияние върху Европейския съвет от миналия декември да не започнат преговорите за членство на Македония..." - в. „Стандарт".

"Не сте чули такова нещо от мене", заяви държавният глава в коментар на изказване на българския посланик в ЕС Димитър Цанчев, според когото македонците са нова нация, създадена след 1941 г. и обвинява Македония за провокации към България. Според агенция МИА, държавният глава, който е на работно посещение в Съединените щати, все пак отправил редица критики към Република Македония.

Плевнелиев обвърза българската подкрепа за еврочленството на Македония с подписването на договор за приятелство между двете страни и с общо отбелязване на исторически събития. "Решението, че Македония все още не е готова да започне преговорите, е общо решение на Съвета на министрите на ЕС. Нямаше вето от България или от Гърция, много държави изразиха загриженост. Ние винаги сме стояли до Македония в тежките моменти. Но ако някой иска да му се помогне, той трябва и да работи", казал държавният глава, цитиран от македонската агенция.

Българският президент отбелязал, че между двете страви има два големи въпроса. "Единият е прилагането на договора от 1999 г., особено през изминалите четири-пет години. Ние не трябва да внасяме проблемите си в ЕС, а трябва да ги оставим пред вратата. Това не е голям проблем, може да се реши за секунда. Вторият голям въпрос е този за общата история. Ако някой реши, че Гоце Делчев е само техен герой, а не и наш герой, против всички решения на Европейския парламент да споделяме историята си, както Германия и Франция днес споделят тяхната история", посочва още Плевнелиев.

Той е критикувал и изграждането на паметници на български герои в Скопие, които Македония не желаела да споделя със съседните държави.

Всяка страна сама трябва да направи своите реформи за растеж и заетост, а не политиците да чакат Брюксел да свърши това вместо тях. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев на дискусия, организирана от Европейския институт във Вашингтон, която се състоя вчера в престижния „Космос" клуб, съобщиха от президентския прессекретариат..." - в. „Труд".

Критиките от партньорите на България към начина, по който функционира държавността у нас отново привличат вниманието на всекидневниците.

„Корупцията, организираната престъпност, сивата икономика, недостига на прозрачност, дискриминацията и все повече концентрация в медийната собственост - това продължават да бъдат основните проблеми на България, според годишния доклад на неправителствената организация „Фрийдъм хаус" за свободата в света. Други проблеми са домашното насилие и трафикът на хора.

Организираната престъпност продължава да е сериозен проблем. Голям брой предполагаеми поръчкови убийства през последното десетилетие остават неразкрити, а през 2012 г. бяха извършени нови убийства, свързани с организираната престъпност, пише в доклада на организацията. Арестувани бяха фигури от престъпния свят, но има незначителен брой присъди по важни дела. През 2012 г. прокуратурата не се зае да разследва доказателства за минали връзки на тогавашния премиер Бойко Борисов с организираната престъпност.

Сериозен проблем е корупцията. Сенчестата икономика има дял от около една трета от Брутния вътрешен продукт...

Организацията установява, че проведените реформи в съдебната система не са довели до практически промени в нейната ефикасност и прозрачност.

Известно влошаване се наблюдава при медийната свобода. Българските медии станаха по-уязвими на политически и икономически натиск..." - в. „Стандарт".

„България отстъпи седем позиции и се класира на 87 място в Индекса за свободата на пресата, изготвян всяка година от организацията Репортери без граници по повод Световния ден на свободата на печата, който се отбелязва утре, съобщава сайтът на организацията. Сега страната ни получава оценка 28.58, като преди и след нея са Гвинея и Мадагаскар.

В оповестени вчера данни на "Фрийдъм хаус" България беше оценена като страна с частично свободни медии и беше поставена непосредствено пред Монголия на 77-мо място сред 196 държави и територии.

Начело на индекса с най-ниска оценка, което означава обаче най-голяма свобода на пресата е Финландия. Тя има оценка 6.38 и запазва позицията си от миналата година...

Класацията обхваща 179 страни и на последно място е Еритрея с оценка 84.83. В дъното са и Северна Корея, Туркменистан, Сирия, Сомалия, Иран Китай, Виетнам, Куба и Судан, заемащи местата от 178 до 170...

За Русия, която бележи спад от 6 места до 148-о място, в доклада се посочва, че в страната има широкомащабна кампания за подтискане на опозиционните протести, включваща засилен контрол върху интернет, превръщането на чуждото финансиране на правозащитните организации в престъпление и повторното криминализиране на клеветата." - в. „Дневник".

„Организираната престъпност продължава да е сериозен проблем за България, посочва неправителствената организация "Фрийдъм Хаус" в доклада "Свободата в света - 2013".

Голям брой предполагаеми поръчкови убийства през последното десетилетие остават неразкрити, а през 2012 г. бяха извършени нови убийства, свързани с организираната престъпност. Арестувани бяха фигури от престъпния свят, но има незначителен брой присъди по важни дела. През 2012 г. прокуратурата не се зае да разследва доказателства за минали връзки на тогавашния премиер Бойко Борисов с организираната престъпност.

Сериозен проблем е корупцията. Сенчестата икономика има дял от около една трета от брутния вътрешен продукт. България е на 75-о място в класацията за 2012 г. на Трансперънси Интернешънъл за възприятие на корупцията.

Българските медии станаха по-уязвими на политически и икономически натиск, някои чужди медии се оттеглиха от пазара, а медийната собственост стана по-концентрирана. Държавните медии като цяло отразяват балансирано събитията, но неефикасното законодателство ги излага на политическо влияние.

Хора, изповядващи малцинствени религии, съобщиха за случаи на тормоз и дискриминация въпреки че конституцията гарантира свобода на вероизповеданието, посочва Фрийдъм Хаус...

Жените са слабо представени в политическия живот. Други проблеми са домашното насилие и трафикът на хора, добавя неправителствената организация." - в. „Сега".

„България не заслужава имиджа си по отношение на корупцията и престъпността, заяви българският президент. Росен Плевнелиев обясни, че опитът му в бизнеса го е научил,че 70% от успеха се дължи на добра комуникация и на доверие и тук България има проблеми. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на форум във Вашингтон, посветен на трансатлантическата връзка в Новата ера.

Президентът отново припомни, че европейски политици разчитат да повишат рейтингите си като говорят против българите и ги определят като заплаха за социалните им системи. Същевременно в тези държави живеят наши сънародници, които плащат данъци, осигуровки или такси за обучение, напомни президентът и отново подчерта, че страната ни трябва по-активно да показва успехите си..." - в. „Дневник".

„Западна Европа, където хората още бъркат София и Скопие и познанията по география започват да се замъгляват зад Будапеща, можа през тези две седмици да извлече две важни поуки от България (до Румъния и Гърция): Строгите икономии могат да доведат до изхвърляне от играта; и присъединяването към ЕС не значи непременно, че политиците ще започнат да мислят демократично.

Неуспехът на българското правителство, което едностранчиво преследваше строгите икономии, може да даде храна за размисъл в Берлин, Брюксел и Европейската централна банка във Франкфурт.

Шест години членство на България в ЕС не можаха да премахнат дори конституционните проблеми, но насърчиха появата на нови съмнителни елити. Това е един добър ориентир за преговорите за присъединяване с новите и бъдещите кандидатки за ЕС, коментира австрийският в. "Дер Щандарт".

Скандалът с подслушването, който беляза кампанията за предсрочните парламентарни избори в България, е всичко друго, но не и нов за балканската държава. Кликите от годините на социализма се смениха с полицейски служби, тайни служби, сенчести групи и частни охранители. Шокиращото, което прави впечатление от записаните разговори на бившите управници, е безкрайният вулгаризъм и цинизъм- България на Бойко Борисов беше- и може би ще бъде- ръководена като частна охранителна фирма." - в. „Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини