Мъка в служебния кабинет - няма пари. Вестниците в събота

24 часа: Отварят "Тракия" до Бургас, затапват я при Пловдив

Вероятно в началото на юли магистрала "Тракия" ще бъде пусната до Бургас, но ремонт на виадукти край Пловдив ще затвори едното платно, показа проверка на "24 часа". Мостът "Вършилата" на 61-ия км ще се рехабилитира година, а съоръжението преди Церово - 18 месеца.

Освен на юг тапи на пътя през лятото ще има и към Северното Черноморие. На "Хемус" също ще се ремонтира виадукт при Витиня, както и естакада при Девня. Освен това по основния път за Варна е затворен възел "Качица" във Велико Търново пак заради ремонт.

Цяло лято към Гърция ще се пътува по обходен маршрут заради строежа на магистрала "Струма". Очаква се в края на този месец да бъде затворен основният път в отсечката от Струмяни в посока Сандански. Движението ще става по обходен маршрут през Петрич.

24 часа: Мъка в служебния кабинет - няма пари

Мъчителни искания за пари е трябвало да отблъсква финансовият министър Калин Христов на последното заседание на служебното правителство в сряда. Причината е, че не е предвидил повече пари за колегите си в бюджетната рамка за 2014 г.

Първи срещу Христов застава военният министър Тодор Тагарев с искането да му отпуснат поне 1,5% от БВП или МО не можело да освободи радиочестоти.

"Стратегията на МО не отговаря на рамката на фискалната политика и трябва да бъде внесена отново в парламента", отговаря му обаче Христов. И препоръчва честотите да се дават на концесия, а не безплатно, а МО да прибира приходите..

Труд: Погнаха шефа на ГДБОП за подкуп

Има достатъчно данни, че шефът на ГДБОП Станимир Флоров е взел подкуп в особено големи размери. Това съобщи сензационно прокуратурата и образува дело срещу човека, който беше острието на кабинета "Борисов" в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Тази вечер той беше отстранен.

Изумителният извод на обвинителите дойде само два дни след като в интернет се появиха ксерокопия на оперативни разработки, водени срещу антимафиота през 1999 г. и 2002 г. по сигнали, че се е продал на бандити. В нощта на вторник срещу сряда анонимен подател разпрати до няколко медии документите, които носеха гриф "Строго секретно".

Труд: Горят 23-ма шефове на държавни фирми

Общо 23-ма шефове на 13 държавни компании, половината от които енергийни, ще се разделят с постовете си. Това обяви следобед икономическият министър Асен Василев, седмица след като обеща уволнения в енергетиката. Василев отказа да коментира кои са набелязаните, с изключение на изп. директор на АЕЦ "Козлодуй", за чийто пост ще бъде обявен конкурс.

Чистката започва от бордовете на атомната централа и на Българския енергиен холдинг (БЕХ). "След като бъде сменен бордът на БЕХ, ще сменят изпълнителните директори и бордовете на останалите дружества в групата", каза министърът.

Стандарт: Цветанов видя тайни общества в Темида

Дясната ръка на Цветан Цветанов в МВР - Станимир Флоров, бе отстранен. Примката около шефа на антимафиотите се затегна вчера сутринта, когато прокуратурата образува срещу него дело за подкуп с особено големи размери. Досъдебното производство по чл. 302а от НК - за рушвет, представляващ особено тежък случай, е във връзка със секретните документи, които в сряда изскочиха от електронната поща на Софийската градска прокуратура и медии. Материалите бяха пуснати от фалшив имейл адрес - florov@gmail.com. Анонимките съдържаха две стари разработки - "Араби" и "Алчния". Според първата през 1999 г. Флоров покровителствал наркотрафиканти от арабски произход срещу траншове от по 20 000 марки.

Стандарт: Всеки десети дава глaса си за продан

ГЕРБ води с над 6% пред БСП, а 11 на сто от българите имат готовност да продадат гласа си на парламентарните избори. Това показва последното национално проучване на НЦИОМ. 4,7 процента твърдят, че ще дадат вота си за всеки, който им плати, а 6,6 биха взели пари само от партията, която харесват. 89% от запитаните са категорични, че не биха пуснали бюлетина срещу заплащане при никакви обстоятелства.

Монитор: Снимат 10-те "черни" кръстовища и булеварди

Пет булеварда и пет кръстовища в столицата, на които според последната статистика на КАТ стават най-много катастрофи, ще бъдат снимани денонощно с мобилни камери и на тях в пиковите часове ще има постоянно катаджии. Такова решение взе столичният КАТ, за да се сведат инцидентите по тези места до минимум. Очаква се акцията да започне още в понеделник. Пътните полицаи ще дежурят основно сутрин и следобед. Това съобщи пред „Монитор" шефът на столичния КАТ комисар Богдан Милчев. Той обясни обаче, че заради тази инициатива контролът по останалите места в столицата няма да спадне. По този начин се очаква шофьорите да бъдат дисциплинирани и произшествията с пострадали и загинали да се сведат до минимум.

Преса: Пролетни културни салони в Поморие

Повече от 25 художници и скулптури показаха творбите си на изложбата "Пролетни културни салони за съвременно изкуство" в спортния комплекс на гранд хотел Поморие. Изложбата на платна, пластики, керамика, дърворезба на най-доказаните имена в творческите среди бе открита тази вечер от Румен Драганов, председател на борда на директорите на хотела. Авторите са българи, които живеят живеят във Франция, Австрия, Великобритания и САЩ, Русия, Турция, Македония и Сърбия. Силно участие е записано и от Дружеството на бургаските художници

Сега: Енергийният министър започна мащабна чистка в държавните фирми

Мащабна чистка в държавните фирми предприема няколко седмици преди изборите министърът на икономиката Асен Василев. След като преди два дни отсече, че кредитът на доверие, което е дал при встъпването си в длъжност, е вече на изчерпване, вчера той обяви, че 23-ма шефове в над 10 държавни дружества ще се простят с постовете си. Василев не спомена имена, но стана ясно, че ще бъдат освободени бордовете на АЕЦ "Козлодуй" и на "Български енергиен холдинг", в който влизат Националната електрическа компания (НЕК), Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и др. Официалната причина за чистката е, че не е спазена насоката, дадена от министерството, първо да се търсят резерви в системата, а след това да се искат по-високи цени за тока.

Дума: Отстраниха Флоров от ГДБОП

Със заповед на министъра на вътрешните работи Петя Първанова директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров е временно отстранен от длъжност, съобщиха от МВР.

Причината е образуваното срещу него досъдебно производство. Временно длъжността ще изпълнява Валентин Трифонов, досега заместник-директор.

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу Флоров за подкуп в особено големи размери и представляващ особено тежък случай. Според държавното обвинение са налице достатъчно данни за престъпление по чл. 302а от НК.

Разследването, по което ще се събират доказателства и за евентуално престъпление по чл. 357 - разгласяване на класифицирана информация, е възложено на следствения отдел на СГП, чийто ръководител е Петьо Петров, известен с прозвището си Петьо Еврото.

Градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи на Петя Първанова за образуваното дело и й предложи да спази Закона за МВР и да отстрани Флоров от поста до приключване на разследването. Служебният министър да съдейства на прокуратурата и да предприеме мерки, призова президентът Росен Плевнелиев след скандалните разкрития. Първанова не реагира публично през целия ден.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини