Студентите избраха Стоичков за лице на „Движение Орлов мост"

Представителите на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) са избрали Христо Стоичков за лице на основаното от тях „Движение Орлов мост".

Това съобщават от НПСС в писмо, изпратено до медиите. От писмото става ясно, че събралите се снощи до езерото „Ариана" студенти са създали „Движение Орлов мост", чиято цел е чрез младите и политически неопетнени хора да се противопостави на статуквото в България.

На срещата е решено студентите да си изберат водач, който заедно с тях да се бори за каузата им без да има лични облаги, който не е бил в политиката и няма такива амбиции. Сред предложенията най-ярко се е откроило името на Христо Стоичков, съобщават от Националното представителство на студентските съвети. Затова те ще отидат в 11.45 часа днес в зала Арена Армеец, където Христо Стоичков ще има тренировки с детски отбори. Студентите ще му представят идеите и целите си, както и желанието им той да оглави тяхното движение и да се превърне в негов патрон.

Студентите си поставят за цел да бъдат ядрото на обединяваща гражданска структура, която да има легитимни представители във всички институции. В противен случай гражданите ще свалят всяко следващо правителство, а това ще доведе до хаос в страната, смятат студентите.

„Вече години наред младите хора, студентите и гражданското общество биват употребявани от политиците на прехода. Не искаме това да се случи и с нас. Всички станахме свидетели как протестиращите бяха разделени, а справедливите им искания постепенно размити. Твърдо сме решени да се противопоставим на опитите гражданското общество да бъде раздробено и обезличено", заявяват от новоучреденото Движение.

Студентите се ангажират да проведат възможно най-скоро първични избори, на които гражданите да имат възможност да издигнат своите номинации за хората, които да ги представляват в управлението на държавата. В момента се изготвя онлайн платформа с техни партньори за провеждането им.

Студентите планират да организират и кръгла маса, която да представлява едно гражданско обединение. На нея ще седнат младите хора, студентите, представители на всички общности, специалисти и доказани експерти, за да намерим заедно формулата, чрез която да бъдем истински работещ коректив на управляващите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини