Божидар Димитров стана почетен на Ивайловград

снимки: община Ивайловград

Професор Божидар Димитров стана почетен гражданина на Ивайловград навръх Трифон Зарезан, който е и официалния празник на родопското градче .

Шефът на НИМ получи званието за заслугите си в опазването и популяризирането на културно-историческото наследство в региона.

В присъствието на Пловдивския митрополит Николай екземпляр от решението на Общински съвет и почетния плакет историкът получи от председателя на ОбС Ивайловград Дарина Кисьова-Зафирова. В обръщението си тя подчерта, че званието ще задължи професора и занапред да помага на града.

„Приносът ми е скромен“, обяви Димитров и пое ангажимента пред хората на площада, че ще съдейства на местната управа за разработването на историческите забележителности.

На свой ред Божидар Димитров също поднесе подарък на ивайловградчани-икона с лика на свети мчк. Боян-Енравота, княз Български - син на хан Омуртаг.

Преди церемонията, дядо Николай отслужи литургия в местния храм „Св. Преображение Господне”. Той донесе със себе си и чудотворната икона на Св. Богородица „Златна ябълка”, която по волята му ще остане 3 дни за поклонение в църквата.

По-късно той отслужи молебен за благоденствие на жителите на Ивайловград и изобилие на земните плодове. Гостите заедно с кмета на града Диана Овчарова участваха и в ритуала по зарязване на лозовите насаждения.

Кукери разхлопаха чановете в центъра на града, за да прогонят злите сили и да измолят берекет, а Стария Трифон отстъпи място на Новия.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини