Последно: Цената на АЕЦ "Белене" е 6,298 милиарда евро, а референдумът не е за това

Трайков и шефа на Росатом Сергей Кириенко на конференция в София през ноември 2010-а

Правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ е приело цена от 6,298 милиарда евро за изграждането на АЕЦ "Белене" и всяка друга обявена от премиера цифра може да се смята за спекулативна. Това става ясно от меморандум, подписан от държавната НЕК, "Росатом" и финландската "Фортум" още през 2010 г. Документът е на РИА Новости и БГНЕС разполага с него, съобщиха от агенцията.

Меморандумът за разбирателство и сътрудничество при изграждането на АЕЦ "Белене" е с дата 30 ноември 2010. На този ден София беше домакин на голям енергиен форум в областта на ядрената енергетика. Той беше открит от самия премиер Бойко Борисов. На него присъстваха президентът на "Росатом" Сергей Кириенко, доведените от тях инвеститори от финландската "Фортум", както и много експерти. Видео - тук

Форумът се проведе буквално две седмици след посещението на тогавашния руски министър-председател Владимир Путин в София. Веднага след пресконференцията на Путин и Борисов в МС /13 ноември 2010 г., бел.ред./ Сергей Кириенко обяви пред българските журналисти, че руската страна е изпълнила едно от поставените от Борисов искания за "твърда цена за бъдещата втора атомна централа". Тази цена беше официално обявена на форума на 30 ноември и тук не става дума за 10 милиарда, или 11 милиарда евро, или пък 22 милиарда лева, които в продължение на години твърдят Бойко Борисов и неговите министри, а за 6,298 милиарда евро.

Именно тази цена фигурира и в меморандума, който е подписан в София. Подписът под него е на тогавашния генерален директор на държавната НЕК Красимир Първанов. Документът е подписан в присъствието на тогавашния министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който преди церемонията в продължение на около час е обсъждал подробно меморандума с българския министър-председател Бойко Борисов и той дава лично разрешение за подписването му.

С подписа под този официален документ отпадат всички спекулации, че българската държава не е била уведомена за цената от 6,298 милиарда евро, както твърди премиерът и ръководството на МИЕТ на специално свикани на пожар пресконференции. Също така това потвърждава и тезата, че хвърляните в общественото пространство от Борисов и неговите подчинени цени за над 10 милиарда евро са спекулативни.

До този момент единствената реална цена е тази, която ни се дава от производителя. А тя възлиза на 6,298 милиарда евро и е приета първоначално след съответните консултации от българските официални лица. Остава открит въпросът, защо правителството на ГЕРБ, което само е поискало от руснаците тази калкулация, се отказва впоследствие. И така днес нямаме нито работеща централа, а само иск предявен към държавната НЕК за 1 милиард евро. Докато Борисов и неговото правителство умува, нашите съседи, на първо място, Турция вече правят втори търг за АЕЦ и даже се замислят за изграждането на трета атомна, която може да се окаже в близост до българската граница, съобщиха за БГНЕС експерти от самото МИЕТ.

Сагата за АЕЦ "Белене" започва още през последните години на комунизма и само крахът на старата система спира нейното изграждане за неопределен период от време.

През 2006 г. е проведен търг, който е спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерна компания на държавната корпорация "Росатом". Базовата цена на бъдещата втора атомна централа беше за малко под 4 милиарда евро. За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската Ер Ве Е.

След идването на власт на ГЕРБ през лятото на 2009 проектът започна да буксува. Това стана причина за оттеглянето на Ер Ве Е през 2009 г. "Росатом", убедени в това, че проектът е печеливш, предложиха на българската страна финансиране. Те също така доведоха и чуждестранни инвеститори в лицето на "Фортум" и "Алтран", като по този начин изпълниха едно от исканията на кабинета Борисов за намирането на чуждестранен, неруски инвеститор.

През ноември 2010 руснаците предложиха и твърда цена от 6,3 милиарда евро за централата, която според техните изчисления ще се изплати за по-малко от 20 години. Срокът на експлоатация на двата 1000 мегаватови блока на бъдещата централа е 60 години.

Въпреки това проектът беше замразен през март 2012 г. от правителството на Бойко Борисов. В началото на септември "Атомстройекспорт" увеличи претенциите си към НЕК до 1 милиард евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта "Белене". Делото ще се гледа от Международния арбитраж в Париж.

През лятото на миналата година БСП стартира кампанията за референдум по въпроса за АЕЦ "Белене". Тя събра около 770 000 подписа, повече от необходимото. Активното участие на българските граждани в кампанията направи референдума необратим, въпреки това от ГЕРБ промениха въпроса. От него отпадна питането за АЕЦ "Белене". Така българите в края на януари ще трябва да гласуват дали желаят развитието на ядрената енергетика чрез изграждането на нова мощност.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини