Общината сформира комисия за състоянието на монументалните пана

Комисия ще нищи проблема на бетонното пано на блок №6 и на останалите върху жилищните сгради на ул."Хр.Смирненски"

Специална комисия е сформирана от градоначалника Иво Димов, която трябва да излезе със становище по проблема с рушащото се пано на блок №6 на ул."Хр. Смирненски" до началото на месец март.

В нея влизат гл. архитект Томи Томов и ресорни специалисти и експерти, които ще направят оглед на всички релефи с художествена стойност върху жилищните сгради.

Това казаха днес от пресслужбата на местната администрация, като допълниха, че монументалните релефи са монтирани от Общината още преди 40 години, затова тя се заема с поправката им.

Как точно ще бъде направено това и колко ще струва е рано да се каже. Вероятно ще се търси помощ от инженери и архитекти от София, за да се намери адекватно решение.

Както писахме още вчера, монументалните релефи не попадат в списъка с обектите в централната градска част, кандидатстващи за недвижими културни ценности.

Такива са сградите по бул."България", бул."Трети март", ансамбъла пред бившето кино "Медея", парковете "Марица" и "П.Пенев".

Ще се търсят и варианти за сваляне на самите релефи и изграждането им отново, като целта е те да бъдат съхранени и опазени във времето, каза още от местната администрация.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Комисията ще направи оглед на всички пана върху фасадите на блокове в този район, увериха от Общината

Автор на паната е проф. Атанас Яранов

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини