Ликвидират кожния диспансер, затънал в борчове

Предложение за закриване на кожно-венерически център внася за извънредно заседание на ОбС Хасково председателят му Иван Иванов. Това се налага поради недостатъчното му финансиране, както и поради липса на достатъчно персонал, което прави невъзможно сключване на договор със Здравната каса за 2013 година. В докладна записка от управителя на здравното заведение до шефа на ОбС пише, че общинското лечебно заведение преустановява дейност за неопределено време.

Според представената справка за финансовото състояние на дружеството, за деветмесечието на 2012 г. е натрупана загуба в размер на 35 700 лв. Задълженията към доставчици за 2012 г. са в общ размер 90 800 лв. Задълженията към персонала са 19 600 лв., към НОИ - 5 580 лв.

Във връзка с представените данни председателят на ОбС предлага да се открие процедура по ликвидация на кожния диспансер. Срокът за това е 6 месеца, а за ликвидатор се предлага Петър Калинов Петров, като се определя и месечното му възнаграждение в размер на 500 лв.

На предишната сесия на ОбС през декември тази година съветниците гласуваха писмо до министъра на здравеопазването с искане да се увеличат леглата в диспансера от 10 на 20. Това обаче е в разрез със закона за лечебните заведения, който определя таван на леглата в диспансерите до 10. По време на дебатите в залата стана ясно, че такъв прецедент обаче съществува и с разрешение на министъра броят на леглата в такъв диспансер е бил увеличен. Това обаче не спасило лечебното заведение от затъване в дългове. Другият вариант, който бе коментиран на предишната сесия, бе да се преобразува кожният център в специализирана болница за лечение на кожни заболявания. Стъпки в тази посока обаче не са били предприети.

Затъването на кожния диспансер не е отсега. През септември миналата година ОбС гласува финансова инжекция от 117 000 лева за стабилизирането на здравното заведение.

Извънредната сесия, на която ще се гласува ликвидацията на центъра, е насрочена за 7 януари.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ni
    NIKOI
    10 -1
    23:13, 27 дек 2012
    Za jalost -vsichko e resheno !!!!!!!!!!!!
    Na o7 .01 -shte se glasuva !!!!!!!!!!! Taka e reshil kmeta i razbira se grupata mu taka shte glasuva !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Jalko za nas pacientite !!!!!!!!!!!!
Последни новини