За 5 години: Децата ни рязко изпростяват. Преглед на печата

24 часа: С 9,6% по-евтин газ, парното в София пада с над 7%

Между 9,6 и 9,7% ще поевтинее природният газ от 1 януари 2013 г. Това обяви вчера пред "24 часа" Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР. Направи го на дискусия, организирана от вестника и Българския енергиен холдинг.

Преди да спомене конкретните проценти, шефът на регулаторната комисия обяви пред медиите на дискусията, че процентът за поевтиняване на газа ще е по-близо до 10%, отколкото до 9 на сто.

 

24 часа: Божидар Димитров: Бий Македония с факти и документи

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров даде голямо интервю на две теми - македонската агресия срещу България, която никога не е спирала, и за "мита", че българската дължава е създадена от кан Аспарух.

Според Димитров управляващите трябва да решават проблемите държавнически и политически. Известно е, че политиката е изкуство на компромисите. За съжаление на нас ни тежи продажническата политика на БСП през 40-те години. Тогава комунистите се съгласяват с Москва и Белград и започват да "помакедончват" собствения си български народ.

 

Труд: За 5 години: Децата ни рязко изпростяват

Децата ни стават все по-неграмотни. Това показва и последното международно проучване за четвъртокласниците - сринали сме се с 8 позиции за 5 г. Данните бяха обявени вчера в Норвегия. България е на 22-ра позиция от 48 държави по четивна грамотност. Една от причините е, че за много от децата майчиният език е различен от българския и те не се справят. Знаем си, че 15-годишните едва кретат на дъното на грамотните, а на националните изпити винаги има дъжд от двойки.

България се е сринала с 8 позиции в международното изследване за грамотност по четене на четвъртокласниците - PIRLS. То се проведе м.г. в 48 държави, а у нас на тестовете се явиха 5261 малчугани. Резултатите бяха обявени официално вчера в Норвегия.

 

Труд: Тотко Поршето с хотели по морето

Тодор Пани Хаджижеков, по прякор Тотко Поршето, е влагал печалбата от незаконното си производство на цигари в хотели по морето и София, съобщиха разследващи.

51-годишният бизнесмен е собственик на хотел "Сити авеню" в центъра на столицата, както и на два хотела в курорта Слънчев бряг.

Той бе задържан в понеделник в рамките на полицейска операция "Поршето", при която ГДБОП разби нелегална фабрика за цигари край Костинброд. В ареста попадна негов приближен, както и 7 работници.

 

Стандарт: И депутати не си плащат парното

Стоян Цветанов е изпълнителен директор на столичната "Топлофикация". Той пое управлението на закъсалата компания преди 2 г., когато тя стана общинска собственост. Попитахме го как се развива сега дружеството и какво ново се предлага за абонатите му.

Стандарт: Партийни окови за Темида

Ако изборът на прокурор Галя Гугушева за конституционен съдия се проточи още малко, като нищо в парламента ще бъде внесен и сигнал, че е масов убиец. При тазгодишните класации за високите и синекурни постове в съдебната власт играта е безмилостна жестока.

При предишните избори на членове на Висшия съдебен съвет, Конституционния съд и за главен прокурор процедурата минаваше тихо и кротко с дискретни уговорки в кулоарите на парламента и другите заинтересовани властови центрове. Сега обаче с новите правила за прозрачен избор настъпи изненадващ морален апокалипсис

В скандалите крак повлече съдийката Венета Марковска, която бе подкрепена от странна широка коалиция, преди да гръмнат нейни стари афери и Брюксел да ни размаха пръст.

Монитор: Вдигат глобите за доктори мърлячи

Ще настоявам за увеличаване на глобите за лекарска небрежност, ако такива случаи продължават да зачестяват, заяви вчера здравният министър Десислава Атанасова. Тя определи като недопустимо в българска болница, в 21-ви век да не бъде приет пациент и той да почине пред вратите й, както се случи преди седмица с болен в Националната кардиологична болница. Както „Монитор" писа, мъж от столичния кв. „Обеля" издъхна в линейката, след като доктор отказа да го приеме с мотива, че живеел в друг район на столицата.

Тук изобщо не може да се говори за липсата на финансова мотивация в спешната помощ, коментира Атанасова зачестилите смъртни случаи при отказ да бъдат приети тежкоболни в лечебни заведения.

Монитор: Майки позират голи за училищен автобус

Испански майки позираха голи за календар, за да съберат пари за училищния автобус на техните деца.

Децата от училището в каталонското градче Монистрол де Монсерат станали поредните жертви на мерките за икономии. Общинските власти спрели финансирането за автобуса, обслужващ учебното заведение, под претекст, че децата можели да ходят на училище и пеша. Училището обаче било на върха на хълм и до него се стигало по неравен път.

Майките на 80-те ученици изчислили, че трябвало да плащат всяка по 90 евро на месец, за да се съберат необходимите 7200 евро за наема на автобуса.

Монитор: Лъскат и Левски

След основния ремонт на Паметника на Цар Освободител, който официално ще бъде открит на 3 март следващата година, идва ред на още едно емблематично място за София. Ще бъде реставриран и Паметникът на Васил Левски заедно с околното пространство, съобщи пред „Монитор" зам. -кметът по културата в столицата Тодор Чобанов. Мемориалът е вдигнат преди 118 години в близост до предполагаемото място на обесването на Апостола. През февруари 2013 г. се навършват 140 години от смъртта на Левски и паметникът трябва да „лъсне" дотогава. Ремонтирането му е част от програмата на Столичнато община за благоустрояването на града

Сега: Сривът в знанията вече започва в четвърти клас

Знанията на българските ученици вече се сриват още в началното училище, а не в прогимназията, както беше досега. Доказателство за рязкото влошаване на качеството на българското образование са резултатите от авторитетното международно изследване на уменията за четене на 10-годишните PIRLS 2011.

От 2006 г. до сега българчетата падат с цели 12 места - от 10-о на 22-ро място (от 49 държави и региона), и вече не са част от световния елит по четивна грамотност. Българските четвъртокласници са постигнали резултат от 532 т., което все пак е над средното за участниците в изследването - 500 т. Вчера българското Министерство на образованието не коментира изследването - на сайта на МОМН не се появи никаква информация. Министър Сергей Игнатов беше на посещение в Белгия, а ресорната му заместничка Милена Дамянова - в Норвегия. На сайта на Центъра за контрол и оценка на качеството на образованието, който е и координатор на изследването в България, също нямаше и ред за резултатите.

 

Дума: И началното ни училище се срива

За 10 години уменията на българските деца след IV клас да четат и разбират текст са се влошили драстично - от 4-то място през 2001 г. те са класирани вече на 22-ро, показва международното изследване PIRLS, проведено през 2011 г. То измерва уменията на учениците в четенето след отделенията. Резултатите му бяха оповестени вчера.

Българското начално образование бележи плавен, но траен срив, показва PIRLS. От 4-то място в света през 2001 г. нашите четвъртокласници през 2006 г. се класират на 14-о място, за да стигнат 22-ро през миналата година. Сривът е главно заради намаляването на броя на българчетата, които постигат най-високото ниво на четивни умения - "напреднал". Ако през 2001 г. те са били 17%, през 2011-а са вече 11%. Все още обаче България е над средното ниво сред 49 държави, обхванати в PIRLS миналата година.

В изследването 4 страни се открояват над другите по качество на знанията - Хонконг, Русия, Финландия и Сингапур. САЩ са на 6-о място, Китай - на 9-о. При тях обаче има силен напредък - четвъртокласниците на САЩ са класирани на 18-о място през 2006 г., на Китай - на 22-ро.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини