Проф. Лъчезар Филипов: Финансови акули пускат фишеци за Апокалипсиса

Олигарсите имат изгода хората отвреме-навреме да губят ориентация, казва ученият от БАН.*

Пророци, врачки и гадатели взривяват мрежата с нишани за Апокалипсиса на 21.12.2012 г. Апокалипсисът ще дойде, когато планетите се подредят в една линия и Слънчевата система навлезе в нулева галактическа зона. Възможно е в този период 10% от човечеството да загине, предсказва лама от Тибет, който е известен като Оракулът от Шамбала. Хората да излизат в природата и да стоят на тъмно, съветват още пророците.Други пък говорят за ново духовно начало, при което хората ще станат много по-добри и ще се извисят. Каква е истината за планетите и датата, която според календара на маите е последната? Попитахме зам.-шефа на Института по космически изследвания на БАН и ръководител на департамент "Астрофизика и космическа динамика" проф. Лючезар Филипов. Ученият е прочут с твърденията си за извънземен разум. Той е един от синовете на премиера на България от времето на соца Гриша Филипов.

- Г-н Филипов , твърди се, че на 21 декември 2012 година планетите ще се подредят в една линия и енергията ще секне. В Интернет цари пълна истерия за края на света по календара на маите. Как ще коментирате тези твърдения?

- Контактувал съм с мексиканци, чилийци, перуанци, които се свързват с маите. Над главата си дори имам календар на маите. Но за края на света съм категоричен, че има среди в света, които целенасочено отвреме-навреме създават медийна среда за Апокалипсис.

- Кои са тези среди?

- Става въпрос за финансови олигарси, които имат изгода хората от време на време да губят ориентация. Това е чиста психологическа атака и тези среди ще продължават да ни люлеят с такива слухове. В крайна сметка ние живеем в отворена система, каквато е природата и тя ни сюрпризира с урагани, цунамита, земетресения. Природата, ако реши да ни накаже, нищо не можем да направим.

- Все пак някои говорят не за физически, а за духовен край, след който хората ще станат много по духовно извисени.

- Да, може да има край на един цикъл, а не на света. Чудно е как така се вярва на прогнози по календара на маите, тъй като тези хора са живели по 35-40 години и едва ли са си правили толкова дългосрочни сметки, та да прогнозират такива неща.

- Все пак има ли нещо страшно от това струпване на еднакви числа – 21.12.2012 година?
- Бих казал, че това е повече въпрос на нумерология. Някои дори казват, че ще е по-страшно на 12.12.2012 година...За голямо съжаление ние живеем много меркантилно и вместо да вървим към по-добро, вървим към несигурност. Това създава почва да се появят версии за апокалипсис.

- А как би трябвало да живеем?
- Има друг вариант за човечеството, но въпросът е, че на нас не ни се дава достъп до тази информация. Крие се всичко за контактите с извънземни светове.

- Кой крие тази информация?
- Има кръг около Рокфелер, например – те държат парите на щатите и не се занимават с политика, докато сенаторите и политиците са техни марионетки, както е и у нас с политическите марионетки на олигарсите. Този кръг не е заинтересован човечеството да излезе от сегашния дяволски омагьосан кръг, защото те ще останат без източници на пари. Ако хората стигнат до информацията, те ще разберат, че има друго съществуване, друг вариант. Сега човечеството живее в тунел, в който няма светлина, към която да върви. Разпадат се ЕС и САЩ и човечеството е в задънена улица. И така се появяват всякакви варианти за край на света. Дори сектите от това се хранят – да държат хората в страх. Интернет се пълни с подобни твърдения, с гадатели и пророчици, които манипулират. И това е целенасочено. Имам чувството, че се плаща на определени среди да мълчат по тези въпроси, което също е вариант на манипулация. Защо учените нищо не говорят по тези теми?! Има пълно мълчание за извънземен разум, а след като държавите отвориха архивите си, се оказа, че са трупали такива данни, но с тях са се занимавали военните.

- Не ми отговорихте на въпроса какво ще стане, след като планетите се подредят в една линия?
- Първо, парадът на планетите не е фатален. Това е циклично събиране. Земята е член на Слънчевата система и този парад се повтаря през 100 и 1000 години и нищо страшно няма да има. Гледайки геологичната история на Земята, няма отрицателни катаклизми, които да се повтарят през определен период. Слънчевите изригвания са през 11 и 22 години, но няма тотални морове. Активността на Слънцето отива към минимум, а не към максимум. Това е нормална звезда, жълто джудже, което е спокойно.

- Но разни оракули ни съветват след 21 декември да отидем да живеем в природата до пролетта.

- Да, сектантите казват да идем в гората, щото там е по-здраво. Ама там ще си като гол охлюв, ураганите ще те издухат и за клоните дори не можеш да се хванеш. 

- Защо точно сега се появиха тези твърдения, в последните една-две години?
- Когато човек губи ориентир в бъдещето си, червеите излизат на повърхността. Бум на езотериците и пророците има в периоди на големи промени – такива се появяват по времето на Октомврийската революция в началото на 19 век. През 17 век, когато църквата се развежда с науката, се появяват магьосниците. Около 2000 година, когато изчезва социализмът, в бившите соцстрани има бум на езотериците и хората вярват в глупости, изскача зомбита и пророци, и ни лекуват екстрасенси. Това е защото хората губят ориентация. Сега се повтаря същото и няма да се учудя, ако половината българи си продадат имуществото и отидат да се крият някъде.

- Ами щом е така, къде е науката да опровергае това?
- Вината на науката е именно в мълчанието. Всички знаят за какво става въпрос, но всеки си казва: Дай да не си завирам гагата там или: Защо пък точно аз да го кажа, нека някой друг да е. Така всички учени мълчат и онези взимат микрофона и почват да ни люлеят.

- Участвате в сбирка на уфолозите във Ватикана, вярно ли е, че само там обсерваторията прави планове за действие при нашествие на извънземни?
- Не, това е нормален научен център. Те имат едни от най-големите прибори в Европа. Обсерваторията им е почти колкото Роженската, която е най-голямата в Югоизточна Европа. Има 25-30 научни работници, които нямат нищо общо с църквата и които правят определени изследвания. Аз търся сътрудничество между моя институт и тяхната обсерватория, за да правим реална наука. Преди няколко години учени и теолози дискутираха заедно има ли извънземен разум и какво е общото между него и религията. Науката напредна и сега ние говорим за информационно поле, което идва отнякъде. Някой задава параметрите във Вселената. Религиозните среди го наричат Бог, други пък световен разум. Това е на ръба между науката и религията. Ето откриха хикс бозона, божествената частица. Откъде идва тя? От нищото? Но това нищо явно представлява нещо. Ние видяхме, че сме извън природата и тя ще ни накаже с урагани, бури. Забравихме, че сме елемент от нея, а не неин господар. Религиозните служители, усещайки, че стъпват на динени кори, и те започват да търсят помощ от науката. Защото реално усещат, че религията вече не може да води хората, които са много информирани.

- Вие говорите за извънземен разум, но ние готови ли сме да го посрещнем и да общуваме с него?

- Не, определено не сме готови. Ние не знаем какво да искаме от него. Това е все едно ние да контактуваме с неандерталците. Простите хора ще си кажат: Дойдоха ангелите! От друга страна извънземните ще викат – абе глей ги тия, не скачат чак по дърветата, но горе-долу са същите. Арогантно е да смятаме, че сме единствени във Вселената.

*Интервюто е със съкращения

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини