Човечеството има шанс 1 към 6 за "екзистенциална катастрофа" през следващия век

Хората са изложени на риск от изчезване. Според книгата на Оксфордския философ Тоби Орд от 2020 г. "Пропастта" ("The Precipice"), имаме шанс 1 към 6 за „екзистенциална катастрофа“ през следващия век.

Очаква ли ни екзистенциална катастрофа, която да доведе до изчезване на човечеството?

Тревожното твърдение на Орд привлече напоследък внимание. Австралийският политик Андрю Лий го споменава в неотдавнашната си реч в Мелбърн.

Стивън Стърн (Steven Stern), професор от Университета Бонд, в статия на The Conversation споделя, че е трудно да се спори с идеята, че се сблъскваме с тревожни възможности през следващите десетилетия, от побъркан AI и масивни астероиди до изменение на климата, ядрени оръжия и биоинженерни вируси.

Но откъде идва вероятността 1:6?

Какво означава вероятност?

Най-традиционният възглед за вероятността се нарича честотна вероятност (фреквентизмът) и се основава на игрите на зарове и карти. Ако наблюдаваме честотата на например на тройките в множество хвърляния, можем да заключим, че има шанс едно към шест зарът да доведе до тройка.

Но случаят с прогнозата на времето, когато един синоптик ни каже, че има вероятност 1:6 или 17% за дъжд на следващия ден, е по-сложно. Затова традиционната вероятност се основава на данни и методи. Нуждаем се от набор от повтарящи се събития, на които да базираме нашата оценка, за да я изчислим.

Какво можем да научим от Луната?

И така, какво означава това за вероятността от изчезване на хората? Е, такова събитие би било еднократно: след като се случи, няма да има място за повторения.

Вместо това може да намерим някои паралелни събития, от които да се поучим. Всъщност в книгата на Орд той обсъжда редица потенциални събития на изчезване, някои от които потенциално могат да бъдат разгледани в светлината на историята.

Например, можем да оценим вероятността астероид с размер, достатъчен да изчезнем, да удари Земята, изследвайки колко такива космически скали са ударили Луната през нейната история. Френски учен на име Жан-Марк Салоти през 2022 г. определя вероятността да стигнем до такъв край през следващия век на около 1 на 300 милиона.

Разбира се, такава оценка е изпълнена с несигурност, но е подкрепена от нещо, което се доближава до подходящо изчисление на честотата. Орд, напротив, оценява риска от изчезване от астероид на едно на милион, въпреки че отбелязва значителна степен на несигурност.

Система за класиране на резултатите

Бейсианския подход, кръстен на английския статистик Томас Бейс (Thomas Bayes), е алтернативен метод за определяне за вероятността. То се концентрира повече върху това, което знаем, предвиждаме и вярваме за събитията, отколкото върху самите събития.

Казано по-просто, бейсианците разглеждат вероятностите като вид система за класиране. Според тази гледна точка най-добре е да се сравни специфичната стойност на дадена вероятност с тази на други вероятности, за да се определи кои събития са по-вероятно и кои по-малко вероятни.

Например в книгата са включени таблица с хипотетични събития на изчезване и оценките на Орд за техните вероятности. Тези стойности могат да се разглеждат като относителни рангове от гледна точка на Бейсовата статистика.

Изменението на климата е значително по-вероятно да причини изчезване, отколкото удар на астероид според Орд, който също така вярва, че и двете са много по-малко вероятни от това, което той нарича "неуправляем изкуствен интелект".

Въпросът тук е, че началните оценки на бейсовите вероятности (обикновено наричани "предварителни") са донякъде субективни (например вероятността за изчезване, базирано на AI, е много по-ниско поставена от Орд). 

Но малко открития са свързани с вероятността за изчезване на хората.

Хората преживяват шесто масово измиране

Вече имаше пет масови измирания, случили се на Земята - измиране през периода ордовик-силур (преди 440 милиона години), измиране от късен девон (преди 365 милиона години), измиране от перм-триас (преди 253 милиона години), измиране от триас-юра (преди 201 милиона) и Кредно-палеогенско изчезване (преди 66 милиона години).

Специалистите твърдят, че за разлика от предишните събития на изчезване, които са били причинени от природни фактори, в момента преживяваме шестото масово изчезване, което е причинено от човешката дейност, особено, но не само, от неразумното използване на земя, вода и енергия, както и изменението на климата.

В момента селското стопанство се практикува върху 40% от цялата земя. Освен това 70% от цялата прясна вода в света се използва за селско стопанство. 90% процента от обезлесяването в света се дължи на него, което има ужасен ефект върху животните, които живеят там, радикално променяйки техните местообитания.

Не е добре калибрирано, но може би все пак е полезно

И така, какво да правим с това "1:6"? Опитът показва, че повечето хора не съвсем разбират вероятността - това се вижда, наред с други неща, по популярността на разни лотарии и изобщо хазарта. 

В тази среда, ако водите спор публично, оценката на "вероятността" не е задължително да бъде добре калибрирана – тя просто трябва да има правилния вид за психологическо въздействие.

От тази гледна точка "един на шест" пасва добре на сметката. "Едно на 100" изглежда достатъчно малко, за да бъде игнорирано, докато "1:3" може да предизвика паника или да бъде отхвърлено като апокалиптична фантазия.

"Като човек, загрижен за бъдещето, се надявам рискове като изменението на климата и разпространението на ядрени оръжия да получат вниманието, което заслужават. Но като учен по данните се надявам небрежното използване на вероятността да остане встрани и да бъде заменено от широко разпространено обучение за истинското ѝ значение и подходяща употреба", заключава Стърн.The Conversation

Авторът Стивън Стърн (Steven Stern) е професор по Data Science (наука за данните), университет Бонд.

Науката за данните представлява изследване на данни за извличане на значими изводи опт тях. Това е мултидисциплинарен подход, който съчетава принципи и практики от областта на математиката, статистиката, изкуствения интелект и компютърното инженерство за анализиране на големи количества данни.

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Humanity Has 1 in 6 Chance of ‘Existential Catastrophe’ in the Next Century; How Will Humans Perish? Caleb White, sciencetimes

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини