Балкански грип удари Хасково

Причинителят на ку-треската- Coxiella burnetii

Случай на ку-треска е регистриран в Хасково, съобщават местните епидемиолози. Болестта се нарича още балкански грип, а името и идва от куинсландска треска по името на областта в Австралия, където за пръв път е регистрирана. Заболяването принадлежи към групата на зооантропонозите, тоест засяга животни и хора. Причинителят е вътрешноклетъчен паразит наричан Coxiella burnetii.

Гадинката е изключително издръжлива във външна среда, като оцелява при неблагоприятни условия и без да е в тялото на приемник. Предава се най-често по въздушно капков път. Симптомите са подобни на класическия грип-главоболие, мускулни болки, повръщане и диария. Съпътстващата треска обаче продължава 1-2 седмици. Макар и рядко, балканският грип взима жертви. Смъртността е обаче под 2 %.

Ку-треската е че се предава и чрез консумиране на заразена храна от болни животни. За България обаче най-честият начин е чрез кърлежи. Под особена опасност са хора работещи в селското стопанство и занимаващи се с отглеждане на голям брой животни.

Именно в такава група възниква и най-големият до момента епидемичен взрив на Балкански грип в България, в Панагюрище от края на 1992-ра и началото на 1993-та година. Там се разболяват 2000 души, като при мнозина се стига и до усложнение-бронхопневмония. В хасковско обаче това е първи случай от години.

Трайно расте и броят на заболелите от конвенционален грип. Само за седмица, поразени от ОРЗ-та са 123-ма души, съобщават от регионалната здравна инспекция.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини