Държавата не повярва на децата си: Спират разследването за тормоза в Механото

Държавата реши да не вярва на децата си

Полицията официално се отказа да разследва повече информацията за секс тормоз в хасковската гимназия по Механо и Електротехника „Стойчо и Кица Марчеви“. Днес следобед в регионалния образователен инспекторат /РИО/ е получено тяхното официално становище, че няма да се възбужда наказателно преследване поради липса на доказателства. От своя страна РИО е изработил препоръки и предписания за школото да се наблегне повече върху комуникацията деца-учители-ръководство, за да се изясняват тези случаи в зародиш. Смисълът на препоръките е заради информацията, че класната на едно от децата, оплакващи се от секс тормоз, е знаела за проблема цяла година преди случаят да ескалира и се стигне до намесата на медиите. Г-жа Добромира Иванова призна пред Haskovo.net за оплакването на своята възпитаничка от опипвания от страна на учителя по физика Тодор Камов. Препоръчала и да направи видеоклип за доказателство. Както се оказа впоследствие обаче, не е придвижила сигнала до ръководството на гимназията в лицето на тогавашният директор Ангел Бързев, нито заместничката му и настояща директорка Дорина Карадимова. Година по-късно, ситуацията излиза извън контрол.

Припомняме, че на 5-ти ноември 4 ученички от 9-ти и 10-ти клас се оплакаха публично пред медиите, че са били обект на блудствени действия от страна на учителя си по физика. Впоследствие към техните оплаквания се присъединили още две девойки, по информация на Отдел закрила на детето. Разследващите органи обаче се фокусират върху липсата на категорично доказателство за тормоза, макар никой да не формулира какво трябва да бъде неопровержимото доказателство за опипване.

По този начин, контрата остава у работодателя-директорът на ПГМЕТ Дорина Карадимова. Днес тя бе в командировка и твърди, че не запозната със заключението на разследващите. Ще се мисли от утре нататък. Работодателят може да вземе дисциплинарни мерки, включително и уволнение, но опасенията са, че без категорично становище от компетентните органи, всеки съд ще възстанови на работа уволнения.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини