Замшефът на Гранична полиция: Атакуват ни 16-годишни

 
Комисар Милен Пенев

Комисар Милен Пенев, заместник-директор на ГД „ Гранична полиция“

Г-н Пенев, откога реално действа интегрираната система за наблюдение по турско-българската граница?

Системата е пусната в експлоатация от първи юли 2012-та година. Само за два месеца, до края на август, вече имаше 101 задържани при опит да минат нелегално в българско. А до края на септември незаконните опити през браздата станаха над 200. Системата обхваща 58-километра от българо-турската граница. Тази отсечка е сред най-натоварените по отношение на нелегалната емиграция. Това са зоните за отговорност на ГПУ-Свиленград. Много малко европейски държави в настоящия момент имат такива системи.

Кои са особеностите и елементите на системата?

Системата е изградена от редица периферни устройства, които не работят самостоятелно, а в синхрон с обмен на информация в реално време. Има изградена периметрова сигнална охранителна система, която е съвкупност от камери и съответните датчици, които не бих искал да разкривам в подробности. Ще кажа обаче, че през датчиците не може да премине нито човек, нито животно, нито пък моторно превозно средство, без да бъде засечено от камерите. Друго периферно устройство в системата са изградените 6 стационарни поста, които са оборудвани с камери за дневно виждане, термовизионни камери и радарни системи. Постовете са необслужваеми и изцяло се оперира с техниката, която се намира в двата центъра - локалния в Свиленград и регионалния в Елхово. При необходимост обаче един от операторите може да отиде на място и да поеме ръководството на камерите от самия пост.

Третото техническо устройство са петте мобилни системи за наблюдение, които са оборудвани със същата техника, както стационарните постове. Характерното при тях е, че придобитата видеоинформация се предава в реално време чрез уаймакс покритие, така че операторите ни и в двата центъра в реално време могат да получат същата картина за случващите се на границата събития, както от стационарен пост. Синхронът между тези периферни устройства в добавка с локалния и регионалния център и наличието на дежурни служители и, разбира се, патрулите по границата, дават много добри резултати в момента. Защото с каквато и техника да разполага гранична полиция, пак трябва да има и служители на терен, които да извършват самите арести. Техническите възможности на системата вече позволяват да не се изразходва излишно гориво и разход на личен състав напразно, както се е случвало в миналото. Сега визуализацията е дотолкова конкретна, че всичко, което преминава през границата, се вижда в реално време.

За колко време успяват да стигнат патрулите до мястото, при сигнал за нарушение?

Буквално на втората минута патрулите, които поддържат връзка по защитена тетра мрежа, получават указания и на първата -втората минута вече се отправят към конкретното място, където са засечени нарушителите. На практика вече не остана никакъв шанс за нерегламентирано преминаване на границата, защото тя представлява пресечен терен. Преминават предимно групите пеша, те не познават района, обикновено това се случва през тъмната част на денонощието, което не е проблем за възможностите на техниката.

Каналджиите вече не се ли усетиха за тази стриктна охрана на границата?

Моето лично мнение е че т.н. каналджии извършват престъпление преди всичко спрямо хората, които се опитват да пресекат границата, защото целта на тези, така наречени помагачи, е в крайна сметка да се облажат финансово. Тяхната основна задача в повечето случаи е да посочат на групите къде е българската територия. Имаме и доста добро взаимодействие и с турските гранични власти. В много от случаите за това, което сме забелязали, уведомяваме и тях , за да могат те да действат на тяхна територия.

Какви са обикновено схемите на събиране на нелегалните групи и прехвърлянето им у нас?

Основните организатори са предимно турски граждани. Така наречените сборни пунктове за събирането на групите са основно в Одрин. Там се набират кандидатите за незаконното преминаване. В зависимост от крайната дестинация, сумите варират от 2 000 до 6000 евро. Възрастта на нелегалните в повечето случаи варира от 16 до 40-50 години. Организацията на тези канали и отвеждането на българо-турската граница се извършва предимно от турски граждани, На наша територия повечето са помагачи. Не знам доколко организаторите от турска страна знаят за интегрираната система, но при нашите се разчу веднага, защото много бързо успяхме да разредим редиците им. И в това отношение нямаме рецидив. Имам предвид, че няма случай хванат помагач-българин, след време да се е върнал пак в канала. Помагачите от наша страна са предимно безработни от близките до границата села. Повечето от тях са млади хора или на средна възраст и отчасти криминално проявени.

Какви са наказанията?

По отношение на нелегалните емигранти българското законодателство определя участието като незаконна дейност. Затова на всички отделни лица или групи, които пресекат нелегално българската граница, им образуваме наказателно производство, като уведомяваме съответно районните прокуратури по места. Обикновено присъдите за нелегалните чужди граждани са от 3 до 8 месеца условно, с тригодишен изпитателен срок. За каналджиите присъдите най-често са ефективни- от 1 до 3 години, в зависимост от броя на лицата, които са превеждали нелегално.

След като приключат делата, ние налагаме на нелегалните емигранти, съгласно Закона за чужденците в България, принудителни и административни мерки и ги предаваме в домовете за временно настаняване на Дирекция „Миграция“. Другият вариант е задържаните да поискат статут на бежанец пред служител на гранична полиция, ние се свързваме с Държавната агенция за бежанците, където те влизат в процедура. Агенцията е институцията, която взема крайното решение дали да удовлетвори молбата за статут на бежанец, или да я отхвърли.

-От кои държави основно са хората, които рискуват, нарушават закона и се пробват да минат нелегално?

Около 50% има увеличение на опитите за пробив на държавната ни граница. Това все пак се обяснява със ситуация в Близкия и средния Изток, ситуацията в страните от Северна Африка и не на последно място - кризата и конфликтите в Сирия, които продължават и в момента. През 2012 -та година за 9-те месеца, задържаните по границата с Турция са 1040, като от тях най-голямата група са сирийските граждани, които за 334. От другите народности са предимно от Иран, Ирак, от палестинските територии. Алжир също поддържа традиционно ниво, Мароко -също. Повечето хора се опитват да се придвижват до свои роднини, които вече са в Западна Европа. България като цяло е транзитна държава, за да се придвижат основно към Германия, Холандия, Франция, Австрия. Като цяло най-силните социално икономически държави.

Интервю на Мая Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини