Ивайловград и Софлу кандидатстват заедно за укрепването на реки

Кметътъ на иваливоград Диана Овчарова беше домакин на срещата с представителите на гръцкия град Софлу

Ивайловградска община, заедно с гръцката Софлу ще се пробват „да хванат последния влак „ и да се закачат за процедура по програма ФАР за трансгранично сътрудничество. Пограничните общини ще търсят еврофинансиране за укрепването на две реки. Българската община е насочила усилията си към укрепване на поречието на реките Арда и Бяла, където имаше проблем по време на наводненията през февруари. От гръцка страна се надяват да бъдат набавени средства за укрепването на  бреговете на няколко местни реки, една от които е общата с Ивайловград -Бяла река, които сащо създават проблеми през периода на дъждовете. Дали проектът ще бъде одобрен ще стане ясно до края на годината.

 ФАР-ТГС е предприсъединителна програма, която имаше за цел да ускори икономическото сближаване на страните-кандидатки с ЕС. Тъй като по тази предприсъединителна програма обаче все още има остатъчни средства по бюджетите, е отворена нова процедура за кандидатстване с проекти от стратегическо значение за трансграничните региони. Задължително условие за кандидатстване по ФАР-ТГС е България да бъде водеща страна.

Междувременно стана ясно и, че община Ивайловград започна полагането на асфалт в с. Славеево. Върви ремонт и на на част от уличната мрежа в общинския център. Предстои асфалтирането да продължи в селата Кондово, Белополци и Драбишна.

Строително-ремонтните работи са в изпълнение на програмата „Основен ремонт и рехабилитация на общински пътища през 2012 година”. Реновирането се изпълнява от фирма „Европът 2005 “.

Максималната стойност на строително-ремонтните работи е 381 900 лв. , като част от парите идват от субсидия от Републиканския бюджет, другата част са собствени средства на общината.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини