Стотици мюсюлмани окупираха съда в Пазарджик

В Пазарджишкия окръжен съд започва делото срещу 13-те души, обвинени в проповядването на салафитското направление на исляма и налагането на шериатска държава. Стотици души в мюсюлмански дрехи стоят пред сградата на съда, има и много полицаи. Повечето подсъдими са имами от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград, съобщи БНР.

На подсъдимата скамейка днес ще седнат районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих и ходжата на Сърница Саид Мутлу, който е сочен за ръководител на българския клон на нелегалната радикална организаиця "Ал Уакф ал ислями", финансирана от Саудитска Арабия. Сред 13-те обвиняеми има и една жена на име Горелска, която е учител в Благоевградско.

Повдигнатите обвинения са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма.

Според проповядваното учение всяко дете се ражда мюсюлманин и единственият справедлив строй е мюсюлманският.
Организацията у нас бе разбита през 2010 г. Тогава бяха извършени претърсвания и бяха иззети компютърни конфигурации. Материалите от досъдебното разследване са събрани в 31 тома.
Всички обвиняеми са с наложена мярка "подписка".

Около 300 души, облечени в типични мюсюлмански дрехи, стоят пред сградата на съда в Пазарджик, чакайки началото на заседанието, предаде "Фокус". В района около Окръжния съд има и засилено полицейско присътвие.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини