Идат световен глад и скъпотия

За гладни бунтове догодина, продиктувани от очакваните рекордни цени на храните от първа необходимост - месо, мляко, яйца, олио, предупреждават американски експерти.
С още 10 на сто се очаква да поскъпне месото у нас още с началото на есента, а цената на олиото ще достигне близо 4 лева за литър до края на октомври, прогнозираха експерти пред РЕПУБЛИКА.
Невижданите горещини и сушата унищожиха голяма част от реколтата на царевица и соя в САЩ и Русия, които диктуват цените на суровините на международните пазари. А те са се увеличили с около 50 на сто от юни насам, пише английският всекидневник "Гардиън".
"Гардиън" припомня, че недостигът на храни през 2008 година стана повод за бунтове в 28 държави по света.
"Цените ще растат до края на 2013 и ще останат на това ниво през 2014 г.", коментира пред "Гласът на Америка" проф. Скот Браун. Една от основните причини за поскъпването на стоките е скокът на царевицата, която е основна съставка в храните за животни. Стойността й през юли е нараснала с повече от 20%.
Жозе Грациано да Силва, генерален директор на Организацията на ООН по прехрана и земеделие, пред в. "Монд": Цените на храните ще останат високи и ще проявяват голяма нестабилност в идните десет години.

Спираме месото заради сушата
Водата няма да е достатъчна за производството на необходимите количества храна и човечеството може да бъде принудено да мине почти изцяло на вегетарианска диета до 2050 година, когато населението на Земята се очаква да достигне 9 млрд. души, пише "Гардиън".
Сега хората получават 20% от нужните протеини от месо, но дотогава този процент може да спадне до 5 заради сушите, недостига на вода и на храни.


Експерти пред РЕПУБЛИКА
Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата: 3.90 лева за литър олио през октомври
Очаквам най-късно до края на октомври нивата да се върнат до кризисната 2008 година, когато цената за литър олио достигна 3.26 лева на едро и 3.70 - 3.90 лева в магазините.
15% от месото, което консумираме, е наше производство, а останалите 85% са дълбоко замразен внос от Аржентина, Бразилия и Нова Зеландия, които имат такива запаси и популации от животни, че най-малко ще се влияят от американската царевица.


Доц. Стефан Модев, декан на Хидротехническия факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ): Няма къде да съхраняваме водата
Населението расте, а ресурсите на планетата са към края си.
Ние имаме достатъчно вода за хората, но тя е недобре разпределена.
България е една от страните с най-много водохранилища на калпак от населението на планетата. Само малка част от тях - едва 100-200 от няколко хиляди, могат да позволяват съхранението на големи обеми вода за бъдещето.


Николай Вълканов, икономист от Института за пазарна икономика: Недоволството от 2008-а може да се повтори
Възможно е временно да забележим лек спад в цените на месото в глобален мащаб, защото при драстичното поскъпване на фуражите много фермери ще бъдат принудени да ликвидират част от добитъка си заради невъзможност да го изхранват, което първоначално ще доведе до по-голямо предлагане. В дългосрочен план цените ще имат възходяща тенденция.
През 2008 година в България видяхме годишна инфлация от 14%. Тогава в много страни в Азия имаше гладни бунтове. Възможно е ситуацията да се повтори.

Източник: в. Република

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини