8-годишно българче No1 в Европа на шах

Представителят на България при 8-годишните момчета на Европейското индивидуално първенство по шахмат в Прага Цветан Стоянов завоюва златен медал, финиширайки със 7,5 точки от 9 възможни.

Със същия актив и по-лоши допълнителни показатели от състезателя на ШК "Бургас 64", втори остана грузинеца Николоз Качарава, предаде БГНЕС.

Цветан Стоянов, който е с редица победи зад гърба си, е от Казанлък, състезава се за шахматен клуб „Бургас 64”. Талантливият казанлъшки шахматист Цветан Стоянов спечели първо място при децата до 12 г. на провелия се в Ловеч Открит турнир по ускорен шах в конкуренцията на общо 80 участника в различни възрасти. Като шампион на България Цецко заслужи участието си на предстоящото през ноември в Марибор (Словения) световно първенство по шах за деца.

На Европейското първенство по шахмат в Прага при момичетата до 10 години Нургюл Салимова от ШК "Локомотив" София спечели бронза. В тази възрастова група пет шахматистки завършиха с по 7 точки, сред тях Салимова и Габриела Антова (ШК "Шах ХХІ" София). Първото място зае рускинята Анастасия Зотова, втора е сънародничката й Елисавета Соложенкина, трета Салимова, четвърта Андреа Ленгйел от Унгария, а Антова остана пета.

При 12-годишните момичета Виктория Радева (ШК "Пловдив") завърши с точка по-малко от победителката и се нареди на осмо място. Представителите ни в другите възрастови групи не успяха са се преборят за медал на Европейския шампионат за момчета и момичета, юноши и девойки.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини