Караманци пред фалит, тютюна бере душа

Хората от Караманци ще приберат 2 пъти по-малко тютюн

Село Караманци в община Минерални бани е на прага да обяви повсеместен фалит, ако се вярва на местните земеделски стопани. Почти всички тютюнопроизводители там ще понесат жестоки загуби от задаващата се слаба реколта. Тя се провалила напълно заради колосалните жеги. Още брането на втората ръка разкрило покъртителната картина-добивът ще е двойно по-малък от миналата година. Положението не може да бъде спасено дори от пазара, който предлага по-високи изкупни цени. Макар че фирмите изкупвачи вече дават по 8 лв за кило първокачествен тютюн, това е само 10 % увеличение на миналогодишната цена. А реколтата е по-слаба с 50 %. Под ножа на майката природа попадат както едри така и дребни тютюнопроизводители. Един от най-сериозните потърпевши е бившият председател на Обс Минерални бани Муса Чолак, който отглежда 70 декара тютюн. 

Шансът за тютюнджиите е държавата да компенсира загубите. Вече са водени разговори с правителството, но засега те удрят на камък. 

Тютюнът е основен поминък в районите с тотално преобладаващо турско население в хасковска област. Тютюнът обаче е една от малкото виреещи култури в Ивайловградска община и от провала на реколтата страдат всички стопани. Как ще се справят те с идващият недоимък, вижте в нашия видеорепортаж

Г. Христов

Реколтата е съсипана почти навсякъде в региона
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини