Стамболов: Управлява ни картел. Картаген трябва да бъде разрушен

Иван Стамболов е специалист по публична комуникация, реклама и връзки  с обществеността. Поддържа свои журналистически рубрики в електронни и печатни издания. Автор е на няколко книги. Блогър.

Ето как се определя сам той в блога си: "Иван Стамболов е независим дегустатор, гурман, егоцентрик и наглец. Харесва австрийската музикална предкласика и германските овчарски кучета. В свободното си време се занимава с реклама и медийни консултации, като предпочита да харчи парите на другите.

Потомствен политически скептик, не е сигурен, че историческата съдба на България през XX век беше съвсем справедлива".

Иван Стамболов,

заместник-председател на „България на гражданите“

Господин Стамболов, Марк Твен твърди, че европейците са открили Америка, за да има кой да им дава заеми. А Вие защо влязохте в политиката?

Нека първо да уточним, че в момента Съединените щати са държавата с най-големи дългове в света. Те дават заеми под друга форма – под формата на глобална сигурност.

А на въпроса – влязох в политиката първо защото ми е интересно, в личен план. От дълго време наблюдавам политическите процеси. Дойде моментът, в който трябваше да се заема лично. А като пиар консултант съм помагал на политически сили на 5 избори.

На кои партии?

На едно бизнес сдружение в Кюстендил, помагал съм на Синята коалиция в Пазарджик и бях част от проекта Прошко Прошков в София, бях член на щаба му.

Така че ако понякога се шегувам, че съм паднал от небето, не е точно така.

А извън този чисто професионален интерес да се занимавам с политика, донякъде сигурно е и въпрос на самолюбие. Притежавам един от най-популярните блогове в България – Sulla.bg. И понеже непрекъснато критикувахме властта, много често хората ни казваха: Лесно е само да се критикува, вземете направете нещо, да ви видим. Така че зад влизането ми в политиката има и лична мотивация

Лична амбиция?

Не точно амбиция. Аз не смятам да правя кариера в политиката. Аз кариерата съм си я направил на друго място. Както обичаме да казваме „ в политиката сме с омерзение и за малко“. Така че амбиция да, но не в този смисъл.

И се спряхте на Кунева?

Първо да кажа, че Меглена Кунева я познавам от 30 години, още от времето, когато бяхме заедно в Националното радио. Пътищата ни се пресякоха отново малко след като изживяхме разочарованието със загубата на Прошко Прошков. И така се роди идеята за създаване на една нова десница. Аз съм тук, защото вярвам, че правя нова десница, няма да го крия.

Казахте, че одобрението за партията ви се е покачило с един пункт през юни?

Да. Дотогава беше 6.6 процента, през юни скочи на 7.5. така че, ако сега спрем да правим каквото и да било, сме трета сила.

Не може да не си давате сметка, че победа, имам предвид самостоятелно мнозинство, на следващите избори, е химера?

Толкова е шарен светът, че нищо не се знае. През ден играя тенис и колкото и да е силен противникът ми, излизам да го бия. За да е почтен човек и към себе си, и към другите, трябва да играе за златния медал.

Все пак, по-реалистичното е една политическа математика .- ГЕРБ вероятно няма да може да управлява самостоятелно след изборите догодина, вие ще сте на терена, какво ще последва?

По много сложен начин ме питате за коалиционната ни политика. Лично аз мисля, че ако не постигнем категорична победа и не влезем в парламента като първа сила, бих предпочел да останем в опозиция за един мандат.

Но дори и да имаме желание да се коалираме, нямаме свободата да го направим, защото днешните политически играчи вече са си направили коалицията. Ето например днешния вот на недоверие. Това е едно политическо споразумение между ГЕРБ, БСП и ДПС .

Сега БСП ще издуе мускули да покаже каква борбена опозиция е, ГЕРБ ще се опита да прехвърли вината на тях. Всичко това е един спектакъл с предизвестен край. Затова казвам, че политическият картел е налице.

Вижте например как бяха гласувани поправките в закона за горите, които предизвикаха огромно недоволство. ГЕРБ си внесоха проекта, опозицията под строй си изтегли депутатите от пленарната зала, за да не гласуват. Ето пример за действащ политически картел. В него включвам и Костов, грях ми на душата, защото съм се зарекъл за него лоша дума да не казвам, но е факт.

Така казвате сега, но като влезете във властта, ще започнете същата игра.

Божа работа.

Това наблюдаваме при всички правителства.

В защита на политическата класа, която я ругаят всички, аз ще кажа, че българските правителства нямат друг избор. Когато дойде на власт, новият кабинет наследява една бъркотия, той се хвърля да решава належащите проблеми и реформите отиват на кино. Защото непопулярните реформи се правят първите две години, след това е късно.

Вижте, системата така е направена, че ако един министър проведе добри реформи, те ще дадат резултати при наследника му.

Какво се наблюдава при нас – решаваме проблемите в рамките на един мандат. Нямаме чувство за историчност. А има неща, които се реформират сега, а дават резултати при следващото поколение. А ние работим на парче.

Това са глобални проблеми. Питам Ви конкретно.

Ако мъжът в едно семейство не обича жена си и гледа само как да й изневери, каквото и да направи тя, той пак ще й изневерява. И това е глобален проблем, но в същото време и конкретен.

Добре. Хайде малко откровена реклама. Как бихте описали платформата на партия „България на гражданите“. Но без лозунги.

Е, как без лозунги? Ние се шегуваме, че както има проект ГЕРБ, ние пък имаме проекта ХИМН – хора интелигентни, морални и нормални.

Но да кажа за себе си. Вярвам, че човекът в политиката трябва да си отговори на един основен въпрос. Кого представлява и чии интереси защитава.

Демагогия е да се каже, че политиката е нещо обединяващо. Напротив, политиката е нещо разединяващо. Думата „партия“ го доказва, тя идва от думата „част“. Част от нещо.

Аз съм наясно чии интереси ще защитавам – на интелигенцията и на дребния и среден бизнес, от които произхождам. Ще защитавам техния интерес.

Давате си сметка, предполагам, че честен човек в българската политика не може да оцелее. Поне не ми е известен такъв случай в близкото минало.

Ако въпросът Ви е какво ще избера – дали да остана честен, или да остана в политиката, ще избера първото. Освен това мога да си го позволя, защото не съм на възраст тепърва да правя кариера. Направил съм си я вече, постигнал съм си нещата. Ако успея да направя нещо според убежденията си, ще направя. Ако не, ще си знам, че поне съм опитал.

Добре. Кажете си изречението за Картаген и да приключваме.

С удоволствие. Както е казал Катон Стария: „И освен това смятам, че Картаген трябва да бъде разрушен“*.

Интервю на Тодор Кръшков

* С това изречение на Катон Стари завършват повечето публикации на Иван Стамболов в в блога му Sulla.bg

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини