Най-популярните билки и техните странични ефекти

Също както при лекарствата, и при тях най-важно е правилното приложение и дозировката.


Някои от най-популярните в аптеките билки имат и своите странични ефекти, които могат да навредят на здравето. Тяхното описание само доказва още веднъж, че най-важното във фармацията е правилната доза.

Маточина

Влиза в състава на петте най-успокояващи билки. Премахва тревогата, раздразнението, повишава работоспособността и помага да се съсредоточим. Маточината е мек спазмолитик. В нейния състав влиза веществото цитрал, което притежа слаботоксично действие.

Ако се пият отвари или чай с маточина ежедневно в продължение на 2-3 седмици, може да се появи главоболие, виене на свят, запушване на носа.

Лайка

Притежава силни противовъзпалителни и спазмолитични свойства, успокоява стомаха при гастрит и язва, помага за възстановяването на повредени лигавици.

Предозирането може да предизвика при жените отпускане на гладката мускулатура на матката, което води до проблеми в менструалния цикъл и усложнения при бременност.

Постоянната употреба на лайка възпрепятства всмукването на желязото от храносмилателната система в кръвта, което може да доведе до анемия поради недостиг на желязо.

Мента

Смята се за женска билка, защото намалява болката и неприятните усещания по време на месечния цикъл. Намалява мускулните и съдовите спазми, притежава антихипертензивно действие (намалява налягането при хипертония), помага при стомашни колики.

Ментолът, съдържащ се в растението, намалява кръвното налягане. Затова хипотониците (хората с ниско кръвно) трябва внимателно да приемат чай от мента и други запарки. Ментолът забавя сърдечната дейност и усложнява работата на дихателния център, което може да предизвика влошаване на здравословното състояние при страдащите от бронхиална астма и брадикардия.

3 чаши ментов чай дневно могат да предизвикат дори у здравите мъже намаляване на ерекцията за сметка на спадане на налягането в половия член и влошаване на неговото кръвоснабдяване.

Пелин

Още Хипократ е писал, че пелинът лекува женските болести.

и възбужда апетита. На основата на пелина в края на 19 - началото на 20 век се е правел абсентът (силна ракия с ароматни масла) и много пристрастени към него хора са заболявали от различни нарушения на нервната система - от халюцинации до т.нар. пелинова епилепсия. Пелинът не бива да се употребява от бременни.

Жълт кантарион

Той е може би най-популярния природен антидепресант с успокояващо действие. Премахва също спазмите на храносмилателната система, притежава противовъзпалителни свойства.

Внимание! Жълтият кантарион повишава чувствителността на организма към ултравиолетовите лъчи. Ако приемате средства с тази билка, по-добре се въздържайте от продължително излагане на слънце. При продължителна употреба (повече от месец) може да се появи горчивина в устата, болки в черния дроб, запек. При предозиране предизвиква вялост и сънливост.

Коприва

Притежава кръвоспиращо действие, помага при проблеми с жлъчката и хроничен бронхит, повишава съкратителната способност на матката. Знахарките още в древността са го използвали като средство, предизвикващо аборт.

Бременните жени трябва да се въздържат от употребата на коприва. Тя и противопоказна и при атеросклероза на съдовете, хипертония, ракови заболявания на матката и простатата.

Подбел

Той е ефективно отхрачващо средство. Съдържа токсични вещества - алкалоиди на пиролизидина, които могат да предизвикат венно-оклузионна болест на черния дроб (възпаление, свързано със застоя на кръвта в органа). Отварата от тази билка повишава налягането в малкия кръг на кръвообращението, което е противопоказано за хората, страдащи от астма и сърце.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини