Мащабна кастрация на бездомни животни в Букурещ - над 35 хил. по улиците

След като се провали в опита си да реши проблема чрез унищожаване на животните, Градският съвет се обърна за помощ към „Четири лапи”

„Четири лапи – Румъния” и Градският съвет на Букурещ подписаха споразумение за стартиране на мащабен кастрационен проект в румънската столица. Кампанията, организирана по инициатива на Градския съвет, ще продължи една година – от 1-ви септември 2012 г. до 31-ви август 2013 г. В този период екипите от ветеринарни лекари и клинични работници на „Четири лапи” ще залавят, кастрират, ваксинират и регистрират бездомните кучета и котки. Операциите ще се извършват в клиника на Градския съвет, както и в мобилните клиники на организацията за защита на животните.

Бих искал да благодаря на моите стари приятели от „Четири лапи”, с които имахме удоволствието да работим миналата година. Решихме да продължим сътрудничеството си, защото в миналото винаги са изпълнявали дадените обещания”, заяви днес Сорин Опреску, кмет на Букурещ. „Някои казват, че проблемът с бездомните животни може да се реши за една нощ, но по мое мнение това е възможно само ако се извика националната гвардия и кучетата се избият. Фразата „масова евтаназия” не съществува в речника ми и не съвпада с професионалната ми етика. Това е лудост! Благодаря на представителите на гражданското общество за помощта и, и им обещавам пълната си подкрепа”, добави кметът.

Съгласно споразумението „Четири лапи” ще кастрира кучетата и котките, а от общината гарантират, че нито те, нито партньорите им ще предприемат действия за убиване или нараняване на животни. Последната акция за кастрация на бездомни кучета и котки в един от районите на Букурещ беше проведена от „Четири лапи” между септември 2011 г. и март 2012 г.

„Това споразумение е една голяма стъпка напред за решаването на проблема с бездомните животни в Букурещ. Радваме се, че властите осъзнаха, че единственото ефикасно решение за проблема е кастрацията. Не искаме животни по улиците – напротив, искаме да ограничим размножаването им. Това е причината да се включим с пълна сила в такъв голям проект”, каза Анка Томеску, координатор по програмата „Грижа за бездомните животни” към „Четири лапи – Румъния”.

Години наред Букурещ беше даван за пример за това как проблемът с бездомните животни можело да се реши за една нощ, най-вече заради самонадеяно изказване на тогавашния кмет и сегашен президент Траян Бъсеску. За последните 10 години в града са заловени и унищожени над 200 000 животни, като са похарчени над 9 млн. евро, и въпреки това днес броят на скитащите кучета по улиците на румънската столица, която като население е малко по-голяма от София, е между 35 и 40 000, съобщават още от  Четири лапи.

Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния, Южна Африка, САЩ и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. През пролетта на 2011 г. по време на едномесечна кампания екип на организацията успя да кастрира близо 250 кучета в северозападните ромски квартали в София.  Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от близо половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини