Китайско чудо спира сърцето. Преглед на националния печат

„24 часа": 4 години държавата не спира ужаса в "Могилино 2"

Всички държавни институции са знаели от 4 г. за геноцида над 152-те деца в Дома за медико-социални грижи в Плевен, установи проверка на "24 часа" вчера.

Първо безобразия, свързани с небрежност при осиновяванията, установила Агенцията за социално подпомагане през 2008 г. Последвали десетки сигнали за нарушения на храненето, за небрежност в грижите за децата, за лоша хигиена. Агенцията за децата правела предписания на всеки 3-4 месеца, но без резултат. Окръжната прокуратура в Плевен отсякла, че няма престъпление.

След скандала клиника ще оперира без пари 10 от децата, а после и още толкова.

10 деца от скандално нашумелия като детски концлагер или "Могилино 2" дом в Плевен ще бъдат веднага оперирани безвъзмездно в клиника, пожелала анонимност, а след известно време още толкова, съобщи вчера за "24 часа" директорът на Държавната агенция за закрила на децата Калин Каменов. Става дума главно за болни от детска церебрална парализа, които отдавна е трябвало да получат медицинска помощ, за да могат да продължат развитието си.

 

„24 часа": 4-ма напуснаха ДСБ, не искат да са част от кликата

"Днес, 9 април 2012 г., след сериозен размисъл и анализ, взехме решение да прекратим членството си в политическа партия Демократи за силна България." Така започва разпространената вчера декларация, подписана от заместника на Иван Костов Даниел Митов и членовете на ръководството на ДСБ Петър Николов, Прошко Прошков и Христо Ангеличин.

Преди около месец Прошков и Ангеличин се оттеглиха от ръководството на партията, след което Ангеличин се включи в националната обиколка на Меглена Кунева с "България на гражданите".

"С течение на времето ние се превърнахме от общност на каузата, в клика, която търси само и единствено собственото си оцеляване", пишат четиримата отцепници. Те твърдят, че опитите им да приложат модерна политика в кметската кампания в София през 2011 г. са срещнали съпротивата на апарата на ДСБ, "който направи всичко възможно тези избори да бъдат провалени".

В началото на 2012 г. пък Митов, Николов, Прошков и Ангеличин опитали да проведат дебат "за случващото се в ДСБ и десницата, за липсата на кауза и за заплахата да оставим най-активната част от българското общество без политическо представителство.

 

„Труд": Всеки 3-ти козунак боядисан

Доста шарен Великден очаква софрата на българина. Не яйцата, а някои козунаци се оказаха добре боядисани със "златна" боя за яйца, като багрилата имат мисията да скрият факта, че в сладкия великденски хляб не е вложено нито едно яйце.

Близо 30% от най-купуваните козунаци са богато омазани в жълта боя за яйца, показва изследване на в. "Труд" и асоциация "Активни потребители".

 

„Труд": Мария Бояджийска подаде оставка

Зам.-кметът по екологията на София Мария Бояджийска е подала оставка, съобщиха от Столичната община.

Кметът Йорданка Фандъкова обаче все още не е одобрила молбата на заместника си за оттегляне от поста.

Мотивите за оставката ми са свързани със зачестилите инциденти с безстопанствени кучета и тежкия инцидент с фатален край на проф. Ботьо Тачков, както и с факта, че при сегашната законодателна и организационна рамка не е възможно решаването на проблема незабавно, а такова се налага, каза зам.-кметът на Столична община Мария Бояджийска, цитирана от Фокус.

 

„Стандарт": Китайско чудо спира сърцето

Китайско хапче, което прави "чудеса" с килограмите, докарва инфаркт. Билковите капсули за отслабване Ju mei ren съдържат опасното вещество сибутрамин, разкриха инспектори от Агенцията по храните. То повишава кръвното, уврежда сърцето и увеличава риска от инсулти и инфаркти. Употребата му е забранена в целия Европейски съюз, Австралия, САЩ и дори в Китай. Въпреки това опасната хранителна добавка се е продавала у нас с фалшив етикет. На него пише, че хапчето съдържа само билкови екстракти. След сигнал на граждани са изтеглени 464 опаковки от търговската мрежа, съобщиха от агенцията. Не е известно обаче колко души са пробвали добавката, която се е продавала за 17 лв. От компанията вносител на продукта "Цин Бао - интернешънъл" отказаха коментар.

 

„Стандарт": Бойко: До 18 месеца ще вадим наш газ

До година и половина ще може да се разработи находище на конвенционален газ, което е доста надеждно. Това става ясно от интервю на премиера Бойко Борисов пред Би Ти Ви.

В проучванията, които се правели в момента за наличието на газови находища, имало "много оптимизъм, 100% оптимизъм".

"Просто искаме да сме достатъчно сигурни, че България има едни добри залежи на това, което ни трябва. И то не е шистов газ", заяви Борисов. Той не спомена къде е находището, но посочи, че то ще може да се разработи до година и половина. Затова според премиера трябва да се вдигне забраната за добив на конвенционален газ, който е забранен покрай мораториума за шистов газ.

 

„Монитор": Боя за яйца докарва астма

Боя за яйца ни докарва астма, уртикария и тежки алергии. Оцветителят се продава от амбулантни търговки на Женския пазар, на пазара в „Младост" и на тротоарите при Окръжна болница в София, съобщи главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. Въпросната боя съдържа химикала тартразин, който може да предизвика астматични пристъпи, уртикария и тежки дихателни алергии. Тя е натъпкана и с оцветителите Е-123, Е-131, Е-142, за които лекарите са единодушни, че са канцерогенни. И за трите съставки Европейският съюз излезе преди няколко години с предписание да се ползват изключително внимателно, тъй като не е доказана категорично тяхната безвредност.

 

„Монитор": Модерна Централна гара след две години

Централната жп гара в столицата ще бъде изцяло обновена за 30 млн. евро, съобщиха от транспортното министерство. Работата по проекта ще приключи до края на 2014 г., когато приключва настоящият програмен период по оперативна програма „Транспорт". Средствата са пренасочени към гарата от неосъществения интермодален терминал в столицата, чието местоположение бе счетено за неподходящо за дейността му.

 

„Монитор": 2 куршума в главата за брокер на застраховки

Застрахователен брокер беше застрелян посред бял ден в столичния квартал „Княжево". Два изстрела в главата покосили 53-годишния Васил Лазов пред къщата му на тихата ул. „Бяла ружа" номер 6. Около 13,30 часа жертвата спряла сивия си „Сеат" пред дома. Брокерът се връщал от пазар, откъдето купил строителни материали за ремонт на дома. През това време убиецът вече го чакал на адреса му.

 

„Сега": Санирането на панелките в половин България е пред провал

Надеждите на кабинета и лично на премиера Бойко Борисов, че чрез саниране на панелните блокове ще преобразят България, са на път да пропаднат. И втората от общо трите обществени поръчки за стартирането на усвояването на 63 млн. лв. от ОП "Регионално развитие", предназначени за енергийна ефективност, се препъна. При отварянето на офертите в регионалното министерство вчера стана ясно, че липсват кандидати да извършват енергийно обследване на сградите в два от седемте региона - Югоизточен и Северен централен. Преди седмица не се намери фирма, която иска да е проектен мениджър на програмата в Северозападна България. Проектният мениджър и фирмата, извършваща енергийното обследване, са задължителни, за да може да стартира програмата.

„Дума": Скандален кредит за сина на Андрей Иванов

За скандално предоставен кредит от Общинска банка на сина на бившия шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов алармираха вчера общински съветници от БСП. По сигнал на служители на банката те разкрили, че 5,9 млн. лв. са били предоставени на фирмата "96-Агрогруп" на Бранимир Мирчев, син на бившия шеф на СОС Андрей Иванов. Единственото обезпечение за заема са 12 дка пасища и ниви край новозагорското село Каранево.

Първоначално заемът не е бил одобрен от БНБ, но малко по-късно банката променя позицията си и дава зелена светлина за отпускането му. От БСП изразиха съмнение, че върху БНБ е имало натиск от високо управленско ниво. Общинарите предполагат, че именно предоставянето на кредита е причината в края на лятото на миналата година да не бъде изпълнено решението на СОС за свикване на Общо събрание на Общинска банка. Именно на него трябваше да се поиска смяна на членовете на Управителния съвет. За забавянето на събранието тогава от Столичната община наказаха чиновничка, допуснала техническа грешка. От БСП обаче се съмняват, че ГЕРБ са искали старият Управителен съвет да отпусне заема.

Червените съветници ще сезират Комисията за предотвратяване и установяване на кофликт на интереси и ще настояват Йорданка Фандъкова да провери обстоятелствата около отпускането на крупната сума.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини