Дянков: Няма как да падне цената на горивата. Вестниците в неделя

Цените на горивата отново са сред най-отразяваните теми по страниците на всекидневниците.

„Няма варианти на този етап да бъдат намалени цените на горивата на национално ниво, обяви днес министърът на финансите Симеон Дянков. Той бил против идеята да бъдат премахнати биодобавките като временна мярка за намаляване на цената на горивата, съобщи БТА.
Дянков добави, че това вече е било направено като временна мярка...
Тази седмица се състоя среща на шефа на „Лукойл" Валентин Златев с министъра на икономиката Делян Добрев, на която се обсъдиха различни мерки за намаляване на цените на горивата." - пише в. „Труд".

„Финансовият министър Симеон Дянков се обяви против премахването на биодобавката върху цената на горивата. "Някои от идеите, които излизат за временно намаляване на цената - например отпадане на добавката за биогорива - аз съм категорично против", каза Симеон Дянков в Хасково.
Подобна мярка беше обсъдена по време на срещата на икономическия министър Делян Добрев с директора на "Лукойл" Валентин Златев в средата на седмицата. На нея бяха обсъдени мерки срещу високите цени на горивата.
Вицепремиерът посочи, че биодобавките са изискване на ЕС, което трябва да се изпълнява. Той ги определи като полезни и екологични, защото по този начин се подпомага секторът на земеделието." - информира „Стандарт".

„Дянков е против идеите на "ЛУКойл" за намаляване на цените на горивата" - съобщава в. „Сега".
"Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се обяви категорично против идеята да бъдат премахнати биодобавките като временна мярка за намаляване на цената на горивата. В Хасково, където беше на посещение днес, той заяви още, че не одобрява и дори временно отпадане на акциза като мерки за намаляване цената на горивата...
„Няма как да намалим или да отпадне акцизът, дори и временно, защото ние сме дори под минимума, изискуем от Европейския съюз. До 2014 г. всяка година трябва да увеличаваме с определена ставка, за да стигнем до минимума. Така че идеята, че аз като финансов министър ще разпиша към ЕС, при положение, че вече сме в деругация, да кажа: всъщност и това ние не можем да изпълним, е просто абсурдна, няма как да стане", заяви Дянков.
„За временен мораториум също не мисля, че е времето сега", каза още той. „Ако има други смислени мерки, разбира се, може да се мисли", увери министър Дянков.
Преди два дни министърът на икономиката Делян Добрев се срещна с директора на Лукойл-България Валентин Златев, за да обмислят мерки във връзка с повишаването на цените на горивата в страната. Добрев заяви, че също е притеснен от поскъпването, но преди да се пристъпи към мерките, те трябва да бъдат анализирани. По думите му всички предложения на Лукойл" показват, че премахване на добавката за биодизел може да свали цената на горивото с 0,05 лв./литър.
Според Валентин Златев, ако се премахне добавката за биодизел, цената трябва да намалее с 0,05 лева, а ако се премахне изискването за 60-дневни запази или се намалят дните, това би довело до сваляне на цените със стотинки, каза министърът.
„Всички предложения са в рамките на стотинки с изключение на евентуалната възможност за промяна в ставката за акциза", обясни Добрев и допълни, че ставката у нас в момента е минималната за Европейския съюз и дори страната ни още не е достигнала минималните прагове в ЕС, така че той не знае това доколко е възможно и в какъв срок може да стане." - допълва темата  в. „Сега".

В. „24 часа" също отделя място на темата.
Няма варианти на този етап да бъдат намалени цените на горивата на национално ниво, обяви днес министърът на финансите Симеон Дянков. Той бил против идеята да бъдат премахнати биодобавките като временна мярка за намаляване на цената на горивата, съобщи БТА.
"Някои от идеите, които излизат за временно намаляване на цената - например, отпадане на добавката за биогорива - аз съм категорично против", посочи вицепремиерът при посещението си днес в Хасково."

В друга своя публикация всекидневникът публикува данни за потребителското търсене и ситуацията на пазара на дребно:
"Оборотите в търговията на дребно с храни, дрехи и обувки спадат през февруари. Увеличават се само продажбите на фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности, съобщи вчера Националният статистически институт.
На годишна база намалението в търговията с облекло и обувки е 25,7%, а ръстът при лекарствата е с 10,4 на сто.
Общо оборотите на търговците на дребно падат с 2 на сто през февруари спрямо януари и с 6,4 на сто за година.
На месечна база най-много са се свили продажбите на битова техника, мебели и домашни потреби - с 14,7%. При храните, напитките и цигарите намалението е с 0,2 на сто.
Спад от 7,5% е отбелязан и в преработващата промишленост у нас през февруари спрямо същия месец на 2011 г., показват други данни на НСИ.
Двуцифрено е намалението в производството на текстил, облекло, обувки и напитки. При дървения материал спадът е с 25,5%, а при мебелите - с 13,5 на сто. С 10 на сто се свива и продукцията от строителството."

Неделните вестници отделят място и на коментарите на американския посланик Джеймс Уорлик за облекченията във визовия режим при пътуванията на българи в САЩ и енергийната зависимост на България.

„От сряда се облекчава процедурата за получаване на виза от българи за Съединените американски щати (САЩ), но все още няма конкретен срок кога ще падне изцяло издаването им. Това заяви в интервю за "Дарик радио" американският посланик у нас Джеймс Уорлик.
Процедурата ще се нарича "Easy визи". Това е от интерес за българите, защото ще улесни още повече получаването на виза от страна на българите и също така ще насърчи още повече пътуванията на българите в САЩ, а също така смятам и инвестициите, каза още Уорлик.
Той нямал съмнения, че рано или късно България ще стане част от програмата за безвизов режим на САЩ, но не можел да прогнозира кога.
Външният министър Николай Младенов пък обяви, че скоро ще приключат тестовете на електронната система на България за визови услуги. В момента я правим и се надявам до края на годината в основните ни посолства, поне в Европа, тя да бъде въведена, с което многократно по-бързо ще се обслужват българските граждани за всякакви видове легализации, заверки, които трябва да направят в едно посолство, обясни Младенов." - пише „Дневник".

„Нова, облекчена процедура за издаване на американски визи за български граждани стартира в сряда. Това обяви посланикът на САЩ у нас Джейм Уорлик.
Процедурата ще се нарича "Easy визи" (от англ. ез. - лесни визи, б. р.). Идеята е българи, които вече са получавали разрешение за пътуване и пребиваване в САЩ, но срокът на валидност на визата им е изтекъл, да кандидатстват по-лесно за нова. Сега всеки път желаещите трябва да подават документи и да се явяват на интервю в консулската служба на САЩ в София. С "Easy визи" ще се иска само да се изпрати номерът на старата виза и дипломатическите служби на САЩ ще преценяват нужно ли е да извикат кандидата отново за интервю за издаване на нов документ, или направо да го дадат.
Уорлик отново не се ангажира със срок кога евентуално би могъл да отпадне визовият режим в САЩ за България. Дипломатът обаче нямал съмнения, че "рано или късно" това ще стане. И изрази надежда, че решението ще бъде взето възможно най-скоро.
Отпадането на визовия режим е от компетенциите на Конгреса на САЩ. Преди да се вземе решение обаче, кандидатстващите за облекчението страни трябва да отговарят на определени критерии. Един от тях е личните им документи да са с биометрични данни, а вторият - отказите за издаване на американска виза да са под 3% от подадените заявления. България не отговаря на второто изискване." - информира „Труд".

В. „Сега" същ оцитира посланик Уорлик:
„Американският посланик взе отношение по повод енергийната зависимост на България.
Всички проекти могат да водят до по-голяма енергийна независимост на България, но тя трябва да вземе решение за себе си. Русия е надежден доставчик на енергоносители, но България трябва да продължи да търси диверсификация, която по думите му е изключително важна. Това не е лесна задача и според него ще отнеме години.
Според Уорлик за газопровода "Южен поток" България трябва да вземе решение заедно с Русия: "България има напредък по "Южен поток" и такова решение България трябва да вземе сама за себе си".

„Нито една страна не трябва да бъде зависима само от един-единствен вид енергия или източник. Това е валидно и за САЩ, и за България. България може да продължи с напредъка по "Южен поток", но може и да продължава с диверсификацията на алтернативни източници".
"Най-важното е околната среда и никой не иска да има негативно отражение върху българската околна среда. Никога не можем да постигнем нулев риск, когато става дума за разработването на каквато и да е енергия. Има регулаторни рамки, които да гарантират максимална безопасност. Искам да видя широка дискусия за плюсовете и минусите за шистовия газ", заяви Джеймс Уорлик по отношение на шистовия газ.
За нова газова централа "Белене", първо трябва да се вземе решението дали ще се изгражда такава. "Това решение все още не е взето окончателно. Ако се обяви обществена поръчка за изграждането на такава централа, се надявам, че американските компании ще обмислят внимателно и ще проявят интерес", добави посланикът на САЩ." - пише в. „24 часа".

Всекидневниците проследяват и вътрешните и външните битки на БСП.

„Лидерът на БСП Сергей Станишев си откри нов противников фронт в предконгресната надпревара - този път на младите, които през 2008 г. се обявиха за неговия отбор. Решението на Националния съвет в петък, с което одобри щатните бройки в партията и на практика закри отдела за младежка политика като го "понижи" в сектор, намали от трима на един щата му и оряза наполовина парите му, предизвика гнева на повечето младежи в БСП.
Приемаме декларации и резолюции за обновлението на партията, накрая видяхме кой е приоритетът, във всеки случай това не са младите - такива били най-честите коментари на закритото заседание на Националния съвет вчера и след него, разказаха пред "Дневник" младежи.
Мнозина от тях видяха елемент на политическа чистка преди конгреса и заявиха, че дори и да е имало колебаещи се сред тях между Сергей Станишев или Георги Първанов, сега всички са срещу действащото ръководство.
Ръководител на младежкия отдел е Трендафил Величков, който е кандидат за председател на Младежкото обединение срещу сегашния лидер Явор Гечев. Според секретаря на младежката фракция Михаил Балабанов със сигурност Величков няма да запази поста си на "Позитано" 20. "Очевидно е неудобен, но не им стигна мъжество да го помолят да се оттегли, а с тези финтове се опитват да прикрият реваншизма", коментира той пред "Дневник".
Отделът съществува от пет години. "Обидно е и не може да разберем на какво е тази оценка - за председателя ли, за обединението като цяло и защо в година преди парламентарни избори ще се пести от пари за младите кадри и политическото им обучение (бюджетът за такива е намален трикратно)", коментира Балабанов.
Явор Гечев каза, че е научил за съкращенията на самото заседание на Националния съвет. Единственото, което мога да направя и ще го направя още във вторник, е да поискам от Изпълнителното бюро две от петте резервни щатни бройки към партийното ръководство да бъдат за младежкия отдел, обясни той пред "Дневник".
Гечев отказа да коментира дали решението да се понижи отделът до сектор е оценка за неговата работа и как ще му се отрази на предстоящия на 13 май избор за нов мандат. "Отрязаха му главата", бяха кратките коментари на младите, симпатизиращи на Първанов.
Прогнозите са, че около 15-20% от делегатите на 48-ия конгрес, които ще избират нов председател на БСП, ще са от младежкото обединение." - съобщава в. „Дневник".

От своя страна в. „Труд" акцeнтира върху поискания от социалистите вот на недоверие към правителството заради спирането на проекта АЕЦ „Белене":
Вотът на недоверие към кабинета "Борисов" заради спирането на строежа на АЕЦ "Белене" най-вероятно ще бъде гласуван в Народното събрание след депутатската ваканция за Великден. Очаква се дебатите да започнат на извънредно заседание на 23 април, когато е първият работен ден след почивката. Искането за вот на недоверие бе внесено от "Коалиция за България" и "Атака" в петък.
"Окончателното решение най-вероятно ще бъде взето на заседание на групата на ГЕРБ във вторник. Нагласата е дебатите по вота да са след почивката за празниците", каза зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев пред агенция "Фокус". Датата на дебатите по вота щяла да е ясна в сряда.
"Не правим драма от факта, че гласуването ще бъде след ваканцията", коментира пък депутатът от "Коалиция за България" Ангел Найденов. Той обаче каза, че е можело да се насрочи извънредно заседание и преди това."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини