Прокуратурата подхваща Горубсо, данъчен шеф уволнен. Прегед на националния печат

Телефонният разговор между премиера Борисов и руския президент Путин за проекта „Белене" е водеща тема във всекидневния печат.

„Премиерът Бойко Борисов отмени цялата си програма днес заради телефонен разговор с руския президент Владимир Путин за "Белене". От пресслужбата на Министерския съвет потвърдиха, че разговорът е проведен и че премиерът, в удобно за него време, ще информира за разговора президента и депутатите... Три варианта за резултата от разговора на премиера Бойко Борисов с Владимир Путин посочи лидерът на ДСБ и бивш министър-председател Иван Костов. Според него най-малко вероятно е Борисов да каже "Да" на АЕЦ Белене. Вторият възможен извод от разговорите на Бойко Борисов и Владимир Путин е да бъде удължена с още три-четири месеца агонията на проекта за АЕЦ "Белене" - агония, защото всички опити да бъдат привлечени чужди инвеститори бяха безрезултатни. Никой не желае да стане инвеститор по руски проект, посочи лидерът на ДСБ. Третият вариант за Костов е правителството да изостави проекта за изграждане на новата централа, което според него би върнало страната ни в пространството на северно-атлантическата общност и Европейския съюз." - пише „Стандарт".

„Вчера премиерът заяви, че в телефонния разговор ще уведоми руския си колега за решението на България по въпроса дали ще се строи АЕЦ „Белене"...
Новият енергиен министър Делян Добрев заяви неколкократно, че позицията на страната ни ще бъде окончателна, когато стане готов докладът на британската банка HSBC, която е консултант по проекта. Добрев бе категоричен, че за това ще ни е необходимо ново удължаване на срока, който изтича на 31 март. "Росатом" вече декларира готовността си за такова, но поиска гаранции от страната ни.
Правителството пък смята, че за проекта трябва стратегически чуждестранен инвеститор." - припомня „Труд".
„Неяснотите около строителството на АЕЦ "Белене" останаха и след проведения вчера телефонен разговор между Бойко Борисов и руския му колега Владимир Путин. От пресслужбата на премиера ни лаконично съобщиха, че двамата са обсъдили икономическите и политическите отношения между двете държави.
След телефонния разговор премиерът отмени планирани посещения в Пирдоп и Видин, където го очакваха интересуващи се от българо-руските преговори журналисти. "24 часа" научи, че в разговора с Путин е участвал и министърът на икономиката Делян Добрев. От ведомството му обаче също отказаха коментар.
Позовавайки се на говорителя на руското правителство Дмитрий Песков, РИА Новости съобщи, че по време на телефонния разговор Путин и Борисов се договорили българският министър на енергетиката скоро да посети Москва, за да бъдат обсъдени съвместни проекти.
През последните дни премиерът ни даде серия от изявления, в които отново заяви, че ако не се намери голям европейски или американски инвеститор за АЕЦ "Белене", той няма да бъде продължен. Готовият руски реактор за централата пък щял да се трансформира в седми блок за АЕЦ "Козлодуй" или да се продаде на трета страна. Миналата седмица от "Росатом" обявиха, че са готови на удължаване на срока на споразумението, което изтича в края на март.
Кой вариант е обсъден с Путин, Борисов щял да информира президента и парламента в удобно за него време, съобщи правителствената пресслужба.
"Смяната на директора на БЕХ - поредно самопрострелване в решаваща фаза на големите проекти. Зорлем ще загубим мача", писа пък бившият министър на икономиката Трайчо Трайков в понеделник в Twitter.
Коментарът му е по повод обявеното отстраняване на изпълнителния директор на Йордан Георгиев, който бе лично назначение на Трайков и дойде да работи в държавната компания от Австрия. На негово място бе пратен Михаил Андонов, който бе директор на "Националната електрическа компания" по-малко от година на мястото на отстранения Красимир Първанов, а преди това е бил главен счетоводител на компанията.
Ден преди разговора с руския премиер Борисов определи като важен само проекта за газопровода "Южен поток". Той дори го посочи като аргумент за искането на България Русия да намали цената на природния газ." - пише по темата „24часа".

„Борисов мълчи за разговора с Путин за "Белене", в Москва очакват министъра на икономиката" - обобщава „Дневник".
„Министърът на енергетиката на България в най-близко време ще пристигне в Москва за обсъждане на въпроси, свързани с енергийното сътрудничество, съобщи днес след
разговорите по телефона говорителят на руския министър-председател Дмитрий Плесков, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Според Плесков премиерите на Русия и България са обсъдили актуални въпроси от двустранното търговско-икономическо сътрудничество. "Подробно са разговаряли по двустранните, а също и по международните проекти в сферата на енергетиката", допълни Плесков. "Путин и Борисов са се договорили, че заедно с делегация министърът на енергетиката на България ще посети в най-близко време Москва, за да установи контакти с руските партньори и подробно да бъдат разгледани отново всички актуални въпроси", отбеляза Плесков.
Българското правителство обмисля различни възможности за съдбата на "Белене". Един от тях е да трансформира руския реактор за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" или той да бъде продаден на трета страна.
Миналата седмица от "Росатом" обявиха, че са готови на удължаване на срока на споразумението, което изтича в края на март. Борисов пък припомни заявеното вече становище, че ако не се намери голям европейски или американски инвеститор, за да диверсифицира проекта, той няма да бъде продължен." - се казва в статията.

Президентът Плевнелиев също е във фокуса на всекидневниците.

„Президентът Росен Плевнелиев задочно опонира на лидера на ДПС Ахмед Доган, който развил наскоро тезата, че до 3 месеца стопанинът на "Дондуков" 2 ще се разграничи от премиера Бойко Борисов.
"Много пъти съм казвал и "Не" на премиера. С него сядаме и решаваме заедно въпросите, имаме честни отношения", категоричен бе Плевнелиев. И добави, че е готов да се скара с всеки, който не работи за националните интереси. "За мен не е важно кой, какво и какви битки с кого води, аз не съм политик", категоричен бе президентът.
Стана ясно и че държавният глава е назначил нов секретар по сигурността - Васил Маринов, бивш служител на ДАНС." - информира „Стандарт".

„Глухоням мъж, осъден за убийството на баща си, за втори път предизвика паника с автомобила си пред парадния вход на президентството. Пред смаяните погледи на официални лица, полицаи и журналисти той отново премина с колата си на метри от гвардейците. Подобен номер той изпробва и през октомври 2010 г., когато бе арестуван.
Седмица след като обеща да раздаде задачи със срокове и изпълнители на партиите в парламента вчера президентът Росен Плевнелиев отиде още по-далеч, като се закани да се скара с всеки, който му пречи на приоритетите. "Ако политическите партии противоречат на националните приоритети, ако пречат на движението по тях, аз ще се намеся", зарече се Плевнелиев, помолен да коментира прогнозата на лидера на ДПС Ахмед Доган, че до три месеца държавният глава рязко ще се разграничи от премиера Бойко Борисов. Президентът открои като важни приоритети енергийната независимост, електронното правителство и работещите институции. Именно по тях Плевнелиев ще следи да няма разнобой.
Плевнелиев заяви още, че неговият подход е "различен и елементарен". "За мен не е важно кой, какво и какви битки с кого води. Но за мен е изключително важно по националните приоритети да се работи в правилната посока. Ако това не се случи, съм готов да се скарам с всеки", обясни държавният глава.
Президентът все пак подхрани интригата, като посочи, че много пъти досега е казвал "не" на министър-председателя и занапред също ще го направи, ако види заплаха за националните приоритети." - пише „Сега".

„Имам много честни и прями отношения с премиера Бойко Борисов и много пъти съм му казвал "не" и сме сядали и сме решавали, заяви президентът Росен Плевнелиев. Той беше помолен да коментира прогноза на лидера на ДПС Ахмед Доган, че до три месеца президентът ще се разграничи от премиера.
"Аз не политизирам и не водя политически битки, аз се боря за проекти, които имат смисъл, и търся конкретни решения", коментира държавният глава, цитиран от БНР. "Винаги ще сложа аргументи на масата тогава, когато виждам заплаха за националните приоритети - дали енергийна ефективност, дали електронно правителство, дали работещи институции, дали репутацията на държавата, за мен са важни тези приоритети и ще следя по тях да няма разнобой, ако политическите партии противоречат на националните интереси и пречат на движението по тях, ще се намеся", добави той.
За президента не е толкова важно кой какви битки с кого води, колкото по националните приоритети да се работи в правилната посока. Ако това не се случи, съм готов да се скарам с всеки, заяви Плевнелиев.
Той коментира темата, след като направи тест на хибрида "Шевролет Волт" пред президентството днес. Държавният глава подчерта, че за него от изключителен приоритет е енергийната ефективност. По думите му изпълнителната власт трябва да създаде механизми за мотивация хората да купуват екологични коли - чрез преференции при паркиране, възстановяване на част от данъка или под друга форма." - съобщава в. „Дневник".

„Росен Плевнелиев повози Джеймс Уорлик с електромобил, който тества пред президенството. Така той стана вторият президент след Барак Обама, който се качва на Chevrolet Volt, първия в света електромобил с удължен пробег. Плевнелиев и Уорлик оставаха възхитени от техническите възможности на електромобила.
Българският президент заяви след теста, че това е бъдещето на автомобилостроенето. Според него трябва да се въведат законови промени, които да стимулират използването на електромобилите." - пише „Стандарт".

Вестниците продължават да следят събитията около „Горубсо - Мадан".

„Районната прокуратура в Мадан разпореди извършването на проверка в „Горубсо - Мадан" АД във връзка с постъпилата Декларация от Синдикалните лидери на КНСБ и „Подкрепа", съобщи агенция "Фокус", цитирайки говорителя на окръжната прокуратура в Смолян прокурор Иван Спиров.
С документа се иска собственикът на "Интертръст холдинг" Валентин Захариев да бъде арестуван и разследван.
Допълнително КНСБ и „Подкрепа" са конкретизирали пред наблюдаващия прокурор обвиненията си към Захариев. Те са за неплащане на осигурителните вноски на работниците, вкл. на тези, на които им предстои пенсиониране, за неизплащането на заплати, както и за условия на труд, застрашаващи живота и здравето на работниците в рудниците.
В хода на проверката ще се установяват причините за неиздължаване на „Горубсо - Мадан" АД към работниците и кредиторите, за невнасянето на осигурителните вноски, за влошеното финансово-икономическо състояние на предприятието, дали дружеството е изпаднало в неплатежоспособност, чия е вината и дали се касае за умишлен банкрут.
При събиране на данни за извършено престъпление прокуратурата ще образува досъдебно производство." - съобщава в. „24 часа".

„Прокуратурата подхваща „Горубсо-Мадан" Подписка за арестуването на шефа на управителния съвет на мажоритарния собственик на ГОРУБСО-Мадан Валентин Захариев вървеше на 22 март в миньорския град...
В хода на проверката ще се установяват причините за неиздължаване на „Горубсо - Мадан" АД към работниците и кредиторите, за невнасянето на осигурителните вноски, за влошеното финансово-икономическо състояние на предприятието, дали дружеството е изпаднало в неплатежоспособност, чия е вината и дали се касае за умишлен банкрут." - пише „Труд".

„Висш данъчен шеф бе уволнен заради собственика на ГОРУБСО-Мадан" - допълва темата в. „Сега"
„Напрежението около ГОРУБСО-Мадан доведе до кадрови рокади и в Националната агенция за приходите. С поста си вчера се раздели директорът на ключовата дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" Стефан Тричков. На негово място е назначена досегашната шефка на "Управление на изпълнението" Галя Димитрова.
Според официалното прессъобщение на НАП Тричков си тръгва заради недостатъчно ефективна работа на структурата. Според източници на "Сега" обаче повод за смяната са именно събитията около Валентин Захариев. Бизнесменът, който бе обявен за данъкоплатец на годината за 2005 година, е останал встрани от всякакви последващи данъчни проверки, твърдят запознати. Обявяването на Захариев за данъкоплатец на годината предизвика шумен скандал, защото се разбра, че той е успял да договори 3-годишна привилегирована отсрочка за внасяне на дължимата сума." - се казва в  публикацията.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини