Висока киселинност и малко кислород във водата са причина за смъртта на рибите в Струма

Киселинността на водата в Струма и ниското съдържание на кислород във водите са причината за смъртта на рибите в реката, съобщи директорът на РИОСВ Пламен Ангелов.

По думите му, ако само това е проблемът с водата и няма друго химическо замърсяване, няма реална опасност за организмите в реката. Според Ангелов, дори и да има последствия от замърсяването на водата, флората и фауната могат да бъдат спасени.

В понеделник ще излязат и официалните резултати от анализа на съдържанието на водата. Благодарение на това ще стане ясно и какви са причините за случилото се днес, както и кой е виновникът за замърсяването на реката.

При всички случаи обаче консумацията на риба от реката в момента е напълно забранена, тъй като все още не е ясно дали няма да има последствия за здравето. Зам. –кметът Иван Джегалски от своя страна призова РИОСВ да препоръчат на гражданите какво да правят, ако случайно са консумирали риба от реката.

Източникът на замърсяването е локализиран в района на Стомана Индъстри, на гърба на Централна обогатителна фабрика, където се намира общият колектор, от който изтичат замърсените води. На мястото обаче има 38 предприятия и засега няма как да се изясни точно от кое от тях се изливат водите. Ще бъдат прегледани скиците в кадастъра на всяко едно предприятие.

Екологът на Стомана Индъстри е бил на мястото и е категоричен, че замърсяването не е от там.

В момента полицията охранява района и води разследване по случая. Образувано е и досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Възможността да не се открие източника на замърсяването обаче е много малка, категоричен е Ангелов.

Проби от водата се взимат на всеки два часа, като показателите вече се подобряват. На практика изтичането на замърсена вода в момента е спряло и се очаква тя да се оттече.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини