ПП “Другата България” ще даде шанс на обикновени българи за участие в управлението на страната

ПП “Другата България” дава шанс на обикновени българи за реално участие в управлението на страната. Това каза пред Агенция „Фокус” Божидар Томалевски - председателят на ПП „Другата България”. За първи път обикновеният българин има възможност да бъде част от политиката на страната, като участва в изборите за общински съветници и кметове, стига да отговаря на определени условия. От партията са пуснали анкета, която прилича на анкета за работа. Ако желаещите отговарят на критериите, те могат да бъдат вписани в листите за общински съветници или кметове. Идеята е да се даде възможност на експертни лица, а не на „политически офицери” да участват в кандидат-кметската кампания.

За целта, те трябва да отговарят на осем определени изисквания, посочени на сайта на партията. Това могат да бъдат български граждани или постоянно пребиваващи чужденци в България, както и българи в чужбина, които обаче отговарят на условията за уседналост от 4 месеца.

Даваме възможност на лица, които не са наши членове или симпатизанти, но са много добри експерти, да участват в нашите политически листи в общинските съвети. След като говорим за местни избори, по-важна е експертната даденост на хората, акцентираме върху експертността на кандидатите, а не върху това – дали са наши членове или не”, посочи Томалевски. Той отбеляза, че „Другата България” е центристка партия, чийто обединителен белег е да си българин и да си в неравностойно положение – било в чужбина, било в България. По места вече има подадени кандидатури от обикновени българи за участие в местната власт, като има и няколко кандидатури на българи от чужбина.

Според председателя на партията има европейска практика за уседналостта, с която трябва да се съобразяваме. „Има по-голяма колизия в Изборния кодекс от уседналостта и това е двойното гражданство. Има парадокси, при които англичанин може да стане кмет на дадена община, а българин, който е с второ американско гражданство, не може да бъде кандидат за кмет. Това Венецианската комисия го посочи като основен порок на закона”, коментира Томалевски.

Той отбеляза, че „Другата България” ще има собствена кандидатура за предстоящите президентски избори, но той лично няма да се кандидатира. „Имаме доста време до обявяването на президентските кандидатури. Правят се консултации, обсъждат се кандидатури. Неразумно е да се мисли, че президентът трябва да бъде член на партията. Той трябва да бъде широко популярна личност, която да дава стабилност на всички български граждани, без да се разглежда като тясно партийна кандидатура”, допълни Божидар Томалевски.

За връзка с местната структура на ПП "Другата България" може да ползвате е-нейл адреса на регионалният координатор Г-жа Мария Каселmkasel@blackforest-bg.eu

Източник: Агенция Фокус

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини