Къща-музей "Ласло Наги" в Смолян е модернизирана със съвременно осветление

Приключи изпълнението на дейностите по Договор с Посолството на Унгария в България – Унгарски културен институт – София, за обновяване на техническата среда в експозицията на Къща-музей „Ласло Наги“ – Смолян, съобщиха от РИМ «Стою Шишков» в областния град. Техническото преоборудване възлиза на 13 800 лв. и включва съвременно осветление, мултимедийни прожектори и друга техника.

Тези дейности са част от мащабен проект за реновиране на откритата през 1981 г. музейна експозиция, посветена на унгарския поет и преводач на български народни песни и класическа и съвременна българска поезия на унгарски език.

Ласло Наги е носител на редица престижни отличия, сред които и български: награда на ПЕН-клуб България (1959), орден “Кирил и Методий”, ІІІ степен (1969), Международната Ботевска награда (1976) и Почетен граждани на Смолян (1976). 
Проектът за реновиране на експозицията на Къща-музей „Ласло Наги“ – Смолян, е защитен от Унгарски културен институт в София пред Национален фонд за Култура – Будапеща.
В изпълнението са ангажирани експерти от Литературен музей „Петьофи“ в Будапеща, които да представят съвременен музеен разказ за живота и творчеството на Ласло Наги, както и експерти от РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, чиято задача е да представят Родопите – гостоприемно място за твореца и човека Ласло Наги.
Това е втори етап в процеса за реновирането на музея на Ласло Наги в Смолян, след като през 2016 г. със средства, предоставени от Министерство на Културата на България е направен основен ремонт на покрива на къщата, в която се помещава експозицията.

Сградата е архитектурна недвижима културна ценност с местно значение, строена през 1870-73 г. за жилищни и стопански нужди на фамилия Гьорджеви, занимаващи се с абаджийство и конкретно с боядисване на аби-домашно тъкани вълнени платове за шиене на традиционно облекло.
СмолянБГвести
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 23.05.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини