Обновен е радомирският завод „Ветпром“

Реновирани са всички производствени мощности на радомирския завод „Ветпром“, съобщи на БТА изпълнителният директор Станислав Стоев. Предприятието е с дългогодишни традиции в производството на фармацевтични изделия. Сега има 20 млн. лева годишен оборот и повече от 450 продукта в портфолиото си, твърди Стоев.
Около 40 процента от производството е предназначено за вътрешен пазар, останалото е за износ. Медикаментите намират добър прием освен у нас и в Русия, Средна Азия, Балтийските и някои балкански държави. Осемдесет процента от лекарствата са за хуманна употреба, 20 процента от общия обем медикаменти са за ветеринарна дейност. Всяка година се стремим да внедряваме не по-малко от 7-8 нови продукта в производството си, така че максимално бързо да достигнем много голямо и стабилно фармацевтично портфолио, уверява Стоев. Предприятието разполага и с отдели за изследване и развитие, които разработват нови продукти.
В момента „Ветпром“ е сред малкото заводи в България, произвеждащи почти всички фармацевтични форми, посочи изпълнителният директор. Оттук тръгват към потребителите таблетки, капсули, инжекционни разтвори, стерилни разтвори във флакони, унгвенти, мази, кремове и сиропи. Лекарствата на радомирския завод са с много голям терапевтичен обхват - за инфекциозни, ревматологични, респираторни и др. заболявания.

Първото производство в завода е на ветеринарни медикаменти

Първите сведения за производство на фармацевтични продукти в Радомирско датират още преди Втората световна война. Тогава селскостопански производители направили кооперация и започнали да произвеждат ветеринарни медикаменти, разказа Стоев. По времето на социализма предприятието станало държавно и се специализирало в производство на ветеринарни медицински препарати. Решението се базирало на бума в развитие на селското стопанство по онова време, създаване на ТКЗС-та и огромната нужда от фармацевтични продукти. Тогава заводът получил името си „Ветпром“ и прераснал в един от основните производители на фармацевтични препарати за селското стопанство не само у нас, но и в системата на Съвета за икономическа взаимопомощ.
Насочвайки се към специализираната фармацевтична ветеринарна промишленост, „Ветпром“ разработил много продукти - стерилни инжекционни форми, стерилни разтвори във флакони за ветеринарната дейност, унгвенти, мази, кремове, таблетки, прахове, специализирани препарати за едрия рогат добитък и т.н. През 50-те години на миналия век заводът се обединил с друго голямо предприятие в Радомир, което произвеждало алуминиеви туби за козметичната и фармацевтична индустрия. Така „Ветпром“ обогатил значително номенклатурата си и много от новите изделия пласирал и в чужбина.
След демократичните промени предприятието продължило да работи първоначално като акционерно дружество със 100 процента държавно участие, впоследствие претърпяло няколко етапа на приватизация. Настоящият собственик - фармацевтична дистрибуторска компания закупила „Ветпром“ през 2013 г. и три години по-късно започнала пълната му реновация. Изработването на алуминиеви туби било прекратено, новите собственици акцентирали върху производство и разработване на медикаменти, основно за хуманната медицина, запазвайки и ветеринарните продукти.

Един от най-познатите продукти днес е витамин С в ампула

Един от най-познатите на пазара местни фармацевтични продукти е Витамин С в ампулна форма. Поради масовата му употреба заводът прави и хранителна добавка, съдържаща Витамин С. В Радомир се произвежда и инжекционна форма на метамизол, популярен сироп за кашлица, ефективен гел при заболяване на вените, друг за мускулни и ставни и разтежения и т.н. Уникален за производствената листа на завода е крем, използван при изгаряния, рани от залежаване, диабетни. Отскоро в асортимента има и форми, при които продуктът се поставя във флакон под налягане и се впръсква директно върху засегнатия участък от тялото. Така медикаментът запазва стабилността си след отваряне на опаковката в целия срок на годност, защото няма възможност за провикване на въздух, посочи специалистът. От миналата година във „Ветпром“ работи и нова мощност за производство на твърди лекарствени форми - таблетки, капсули и прахове.

Годишният оборот на предприятието расте с около 20% годишно

Годишният оборот на предприятието расте ежегодно с около 20 процента, заяви изпълнителният директор. Най-големият консуматор на радомирските лекарства е Русия. Там компанията има огромна дистрибуторска фирма, уточни Стоев. По думите му „Ветпром“ реализира значителен експорт и в Казахстан, Узбекистан, Украйна, Беларус, Азербайджан, страните от бившия СССР.
Ветеринарните препарати се пласират основно в България, но част от тях намират добър прием и в Русия, Беларус, Молдова и Украйна. Много популярен и широко използван във ветеринарната практика радомирски медикамент е комбинация от три витамина - А D и Е. Стремим се да налагаме на пазара ефикасни продукти с установена употреба, безопасни за животните и хората, заяви Стоев.
От няколко години предприятието много силно развива и възлагателно производство, т.е. произвежда продукти от листата на външни партньори по тяхно желание. По този начин радомирският завод работи активно за няколко френски компании. „Ветпром“ е заслужил доверието им след задълбочен предварителен одит на системите на качество и производство. „Това е също доказателство, че сме изградили съвременна система за качество и материална база, така че да отговаряме на изискванията на европейския пазар, доволен е Стоев.

Около 250 души работят в обновения завод

При направената реновация всички сгради са напълно обновени и функционират съгласно най-съвременните изисквания на фармацевтичното производство и на добрата производствена практика. Около 98 процента от оборудването също е заменено с основни машини, дело на големи европейски производители. Всички линии са нови - за унгвенти, гелове, инжекции, за стерилни разтвори във флакони.
Около 250 души са намерили препитание във „Ветпром“. Дружеството притежава сертификат за Системата за управление на качеството ISO 9001:2015 и сертификат за Добра производствена практика освен у нас и в Украйна, Беларус и Руската федерация.
Заради висок ръст в експортната си дейност в края на 2020 г. радомирското предприятие е удостоено със званието „Експортьор на годината“.

 

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини