Черните дупки са странни, но белите са още по-странни

Всички сме чували за черните дупки - космическите обекти, от които нито материята, нито радиацията успяват да се измъкнат. Гравитационното им привличане е толкова голямо, че, дори най-бързото нещо във вселената – светлината, не може да им избяга. По тази причина черните дупки са най-тъмните обекти в космоса. Те са резултат от огромни, умиращи звезди, при които цялата маса бива компресирана в малко количество пространство. Докато ядрото се свива, външните слоеве се разпростират в пространството и образуват свърхнова: красива космическа експлозия.

Свръхновите са причина за наличието на по-тежки елементи. Без свръхнови, ние не бихме съществували. Вероятно сте го чували и преди, но от там идва изразът “ние сме космически прах”.

Черните дупки са трудни за откриване. Те не могат да бъдат наблюдавани, защото “засмукват” околната светлина и не излъчват доловима радиация. Учените наблюдават ефекта на силното гравитационно привличане на черните дупки върху околното пространство.

Белите дупки са обратното на черните дупки: нищо не може да попадне в тях. Ако се движите към центъра на бяла дупка, ще се разпаднете преди да сте я достигнали, заради огромното количество енергия, изригващо от нея. Белите дупки не се вписват в Теорията на относителността и са противоположности на черните дупки. Малко вероятно е да съществуват в действителност, тъй като изглеждат като обекти, генериращи енергия. За момента не са наблюдавани бели дупки. Някои учени дори допускат, че Големия взрив е бил бяла дупка, но засега това не е доказано.

Една от основните причини да се смята, че бели дупки не съществуват, е фактът, че те намаляват ентропията. Законите на термодинамиката твърдят, че общата ентропия на вселената се увеличава. Белите дупки, обаче, я намаляват и затова не се вписват в настоящия модел на вселената. Други вярват, че белите дупки може да са липсавщото парче от пъзела на тъмната материя. И все пак за момента те си остават математически чудовища, които не са се материализирали.

Източник: forbes.com
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 19.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини